НОВИНИ

Разбитата печатница за пари е най-голямата за последните 11 години

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха печатница за пари, работила в подземието на хотел в Слънчев бряг. Задържани са 4-ма души, сред които е и собственикът на хотела, който според разследващите също е част от престъпната група. Намерени са близо 13 милиона в евро и долари, част от тях са били укрити в тайници на различни места в страната. Според прокуратурата това е най-голямата и модерна печатница, разбита у нас през последното десетилетие.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:10, 22.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Разследващите влизат в следите на групата още в началото на годината. Задържаните са с богато криминално минало и успяват много добре да прикрият своята дейност. Групата е разбита на 20 октомври след съвместна работа със "Сикрет сървис" и Европол. Машините са открити в подземен етаж на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг. Намерени са в различна степен на изработка общо 11 570 000 евро и 1 700 000 долара.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Нашите данни към момента са, че това е нова фабрика. Задържани са в момент на производство и работа. Вероятността към момента да бъдат пласирани извън България или в България е по-скоро минимална към настоящия момент.
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите са контингент по тази линия от доста години. По този случай може да бъде написана книга.
;

Част от парите са били складирани в тайни квартири на територията на цялата страна. В хода на разследването са претърсени над 30 адреса.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Една такава печатница не работи постоянно. Тя работи веднъж на няколко години. Тези фалшиви парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара.

Откритите банкноти са от 500 и 100 евро, както и от 50 долара. Според разследващите у нас фалшификати с подобно качество не са откривани. Предстои анализ и от Европол.

Евгения Деянова, наблюдаващ прокурор по делото: Всички елементи на защита, включително воден знак, светещи линийки, каквито притежават и истинските банкноти, имат и тези банкноти. Тези банкноти са били продавани срещу 6 процента от стойността на евровите банкноти, а доларовите са продавани срещу 20 процента от стойността.

И днес хотелът в Слънчев бряг остана затворен. Прокуратурата ще поиска постоянен арест и за четиримата задържани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджет 2019: Какви са приоритетите?
Бюджет 2019: Какви са приоритетите?
CNN излъчи кадри с двойник на убития в Турция саудитски журналист
CNN излъчи кадри с двойник на убития в Турция саудитски журналист