НОВИНИ

Разбулиха тайните на чевермето в Златоград

Хиляди гости от различни краища на България се стекоха днес в Златоград за уникалния празник на чевермето. 150 агнета бяха изпечени за туристите, а до вечерта площадът се огласяше от каба-гайди, родопски песни и кръшни хора.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
21:14, 07.05.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Голяма площадка в центъра на Златоград беше превърната в пекарна на открито. Там още през нощта майстори от района са започнали приготвянето на сто и петдесетте чевермета. Уникалният им вкус се дължи на това, че агнетата са само местно производство, пасли по планинските поляни.

Зарко Хаджиев: Около 60 вида различни тревички, затова е по-вкусно и по-качествено. Другата магия в приготвянето на чевермето е бавното въртене трябва да имаш спокойно време да са върти шест часа непрекъснато, да са гледа да не са прегори и да бъде на жарава.

Домакините бяха приготвили и богата трапеза с различни местни ястия.

Виолета Сухтева: Пататника, клина, питата от царевично брашно, сармичките от лозови листа, ами винаги на всеки наш празник те присъстват в нашата кухня, защото са много вкусни и децата си ни ги харесват.

За да се потопят напълно в атмосферата на празника много гости бяха облечени в народни носии.

Ивайло Георгиев от София: Традициите, атмосферата, Родопите, планината, природата, всичко, всичко е страхотно.

Готовите чевермета ритуално бяха занесени на площада.

Празникът продължи с музика и хора до вечерта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни опашки от делегати, чакащи да гласуват за лидер на БСП
Огромни опашки от делегати, чакащи да гласуват за лидер на БСП
Пощенски гълъби осветиха небето над Ню Йорк
Пощенски гълъби осветиха небето над Ню Йорк