НОВИНИ

Продължава разчистването на границата с Румъния край село Кайнарджа

Заради опасността от африканска чума по свинете продължава разчистването на терени по сухопътната граниица между България и Румъния. В района на силистренското село Кайнарджa, между областите Силистра и Добрич, теренът се подготвя за опъването на мрежи от бодлива тел, които да спират преминаването на диви животни от северната ни съседка, където има стотици огнища на заболяването. Очаква се да бъдат монтирани и електронни пастири, за да се ограничи разпространението на африканската чума по свинете.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
17:55, 23.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Експертите са изяснили местата, където ще бъде разположена оградата - от Силистра до Дуранкулак, по протежение на сухопътната граница с Румъния. Съоръжението ще бъде с дължина 133 линейни метра.

Валентина Токушева, зам.-кмет Община Кайнарджа: Разчиства се граничната полоса, подготвя се поставянето на ограда от бодлива тел, която да ограничи влизането на животни от Румъния в България.

В Добричка област, са почистени 91 километра по сухопътната граница със северната ни съседка. Участъкът е широк около 4 метра и е готов за изграждане на защитното съоръжение. Все още няма категорично решение дали по границата ще бъдат поставени и електронни пастири. Ветеринари и ловци обаче не очакват особен ефект от тях, в борбата с разпространението на заболяването.

Кристиян Якимов, ветеринарен специалист Община Тутракан: Към настоящия момент не виждам да има нещо, което да може да я спре. Тия еко пастири ще спрат прасето, ако то е спокойно, ще удари тока и ще го спре, но ако е уплашено при стрелба - ще премине ...

От ловно-рибарското дружество в Силистра казаха, че има бум на популацията от диви прасета в цялата област, което от своя страна увеличава и опасността от зараза.

Орлин Николов, председател Ловно-рибарско дружество Сокол-1, Силистра: Само жалбите, които са постъпили при нас от селскостопански производители на жито и царевица за щетите, нанесени от животните са толкова много, че ние не можем да направим, да обходим и да вземем специалните мерки за тази работа.

На граничния пункт Кайнарджа-Липница автомобилите се дезинфекцират, с цел превенция на разпространението на африканската чума по свинете. От седмица в областите Силистра и Добрич.се почистват и тревните площи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият управител на НЗОК с промяна на правилата за изписване на лекарства
Новият управител на НЗОК с промяна на правилата за изписване на лекарства
Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума
Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума