НОВИНИ

Филмът "Жена на война" спечели наградата "ЛУКС" на Европейския парламент

Копродукцията "Жена на война" спечели наградата "ЛУКС" за кино на Европейския парламент тази година. Отличието се връчва за 12-и път. Наградата е важна част от стратегията на Европарламента в областта на комуникацията. БНТ е единствената българска медия, поканена за церемонията в Страсбург.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:48, 14.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В селекцията за наградата "ЛУКС" попадат киноистории с горещите теми и трудни въпроси. Отличието се определя от самите депутати.

Диалогът на киното и реалните теми и проблеми започва с прожекцията, преминава през Европарламента, после отново при зрителите. Всяко мнение е важно.

Тази година изборът за филмите финалисти са с фокус върху силните жени, които имат решителността да променят правилата - „Стикс" на австрийския режисьор Волфганг Фишер, „Другата страна на всичко" на младата сръбска режисьорка Мила Турайлич - копродукция Сърбия, Катар и Франция и „Жена на война" с режисьор Бенедикт Ерлингсон. Копродукция на Исландия, Франция и Украйна.

Антонио Таяни, председател на ЕП: "Победителят е "Жена на война" на Бенедикт Ерлингсон.
;;

Темата за неотложните мерки срещу климатичните промени, изпратена като послание от героинята на филма и избора на евродепутатите дава знак, че влиза в основните точки на дневния ред.

Филмите финалисти ще бъдат представени във всяка една страна от Евросъюза, субтитрирани на 24-те официални езика. В България "Филмовите дни ЛУКС" ще представят финалистите през декември.

А победителят ще бъде адаптиран за хора със звукови и слухови увреждания и ще получи подкрепя за разпространение на световен екран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова определи гражданските протести като справедливи
Илияна Йотова определи гражданските протести като справедливи
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията
До дни ще е ясна позицията на България по Глобалния пакт на ООН за миграцията