Копродукцията "Жена на война" спечели наградата "ЛУКС" за кино на Европейския парламент тази година. Отличието се връчва за 12-и път. Наградата е важна част от стратегията на Европарламента в областта на комуникацията. БНТ е единствената българска медия, поканена за церемонията в Страсбург.

В селекцията за наградата "ЛУКС" попадат киноистории с горещите теми и трудни въпроси. Отличието се определя от самите депутати.

Диалогът на киното и реалните теми и проблеми започва с прожекцията, преминава през Европарламента, после отново при зрителите. Всяко мнение е важно.

Тази година изборът за филмите финалисти са с фокус върху силните жени, които имат решителността да променят правилата - „Стикс" на австрийския режисьор Волфганг Фишер, „Другата страна на всичко" на младата сръбска режисьорка Мила Турайлич - копродукция Сърбия, Катар и Франция и „Жена на война" с режисьор Бенедикт Ерлингсон. Копродукция на Исландия, Франция и Украйна.

Антонио Таяни, председател на ЕП: "Победителят е "Жена на война" на Бенедикт Ерлингсон.

Темата за неотложните мерки срещу климатичните промени, изпратена като послание от героинята на филма и избора на евродепутатите дава знак, че влиза в основните точки на дневния ред.

Филмите финалисти ще бъдат представени във всяка една страна от Евросъюза, субтитрирани на 24-те официални езика. В България "Филмовите дни ЛУКС" ще представят финалистите през декември.

А победителят ще бъде адаптиран за хора със звукови и слухови увреждания и ще получи подкрепя за разпространение на световен екран.