Тази вечер бяха раздадени така наречените "медицински Оскари". Годишните национални медицински награди отличават хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи със значими постижения в областта на медицината и науката. 12-те статуетки вече имат своите нови собственици.

София

Признание, зад което стои дългогодишен труд. Професор Владимир Данов трупа опит 16 години във водещи клиники в Германия и се завръща в България, за да го предаде. Днес той получи приза доктор на годината. А лечебното му заведение в Плевен "Сърце и мозък" завоюва и втора статуетка. Професор Данов пожела за себе си и младите лекари:

проф. Владимир Данов - медицински директор в Университетска болница "Сърце и мозък" - Плевен: Да се направят едни много високотехнологични клиники с едно на световно ниво оборудване и тези хора да могат все пак да бъдат от професионалисти обучени, защото това е бъдещето в крайна посока.

Статуетка за цялостен принос в медицината получи професор Ивайло Търнев. През последните 15 години прекарва голяма част от времето си, борейки се за каузата "По-добро здравеопазване сред ромите".

проф. Ивайло Търнев - началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ "Александровска": Лично аз приемам тази награда като признание за постиженията ни в областта ан общественото здравеопазване и развитието на здравно-медиаторната програма, на която толкова много държа. Бъдещето го виждам с младите хора. Те са моята мотивация и вдъхновение.

Светилата в медицината си пожелаха - младите лекари все повече да искат да останат в България.