НОВИНИ

Раздадоха наградите на Столичната библиотека "Читател на годината"

За втора поредна година бяха раздадени наградите на Столичната библиотека "Читател на годината" в националната кампания за насърчаване на четенето. Бяха наградени читатели от регионални библиотеки в страната, както и най-четените съвременни български автори през изминалата година. БНТ получи специална награда за популяризиране дейността на библиотеката.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
17:48, 08.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Книгите на Стефан Цанев и Георги Господинов са най-търсените сред съвременните автори в Столичната библиотека през изминалата година.

Стефан Цанев, писател:
- Никакви държавни награди не могат да се сравнят с това. Това е смисълът на живота - да бъдем четени. не те ли четат значи си умрял.
Георги Господинов, писател:
- Много е странно, че хората, които заемат една книга да речем някакви 1000 или 2000 читатели тази година са прочели една и съща книга и без да знаят са станали общество, което си е споделило едни и същи думи. Това ми се струва страшно важно във време на разпад - да събираш хора през книга.

Вече 88 години Столичната библиотеката работи упорито за насърчаване на любовта към четенето.И очевидно успява. Стефан е един от многобройните любители на книгите, но със своеобразния си рекорд от 250 заети от библиотеката книги през 2015, той се превръща в читател на годината. Казва,че книгата,която избира трябва да е в унисон с неговото настроение.

Стефан Мавров, читател на годината:
- За мен тази награда означава много в условията на едно общество, което е много бездуховно. Човек да чете означава да бъде в хармония със себе си.


;

Библиотеката е предпочитано място и за едно семейство от София.

Рада Шели, четящо семейство на годината:
- Свързани сме от деца, тук сме израснали. Нашият баща Петър Фридман от много малки ни води тук и общо взето коридорите бяха нашите игрални площадки.

Според тях любовта към книгата се заражда в семейството, а библиотеката може да отговори на различните вкусове на читателите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са правилата за охрана на политиците
Какви са правилата за охрана на политиците
1-ви и 5-ти клас със старите учебници догодина?
1-ви и 5-ти клас със старите учебници догодина?