Какво вдъхновява учениците днес и кои са учителите на новото време? Националният конкурс "Вдъхновители", организиран от БНТ, с подкрепата на Министерството на образованието отличи най-вдъхновяващите ученически есета. На церемония в "София Тех Парк" журито раздаде 8 големи и 50 специални награди. Общата стойност на наградния фонд е 5000 лева.

Разказът им за вдъхновението вдъхновява. Защото казват, че не големите, а малките неща създават мечтите. За тях най-добрите примери са най-близките им хора. Онези, които ги подкрепят, за да повярват в себе и да се борят за успеха.

Радко Василев: "Не много хора ме вдъхновяват, но хората, които ме вдъхновиха бяха моите родители."
Елис Ходжева: Хората, които имат желанието да се борят. И винаги стигат до върха."
Сюлейман Господев: "Аз намирам вдъхновение в малките деца."
Вергиния Петкова: "В книгите, които чета и в музиката."

За вдъхновителите на новото време ни разказаха повече от 120 ученици от цялата страна, а есетата им бяха оценени от писателката Теодора Димова, изпълнителният директор на "София Тех Парк" - Иван Симеонов, съоснователят на Империя Онлайн Доброслав Димитров, образователният експерт Милена Иванова и колегите от "По света и у нас" Надя Обретенова и Благой Цицелков.

Теодора Димова, писател: "Деца, които имат радостно отношение - Не виждат света през розови очила, но не го виждат и по начина, по който ние го виждаме."
Надя Обретенова, изпълнителен продуцент на "По света и у нас": "Изненадахте ме, с това че черпите вдъхновение от семейството си, че вие, нашите деца, чувате нашите думи."
Доброслав Иванов, съосновател на "Империя онлайн": "Смятате, че самите вие сте такива и не трябва да чакате, неволята да ви помага."
Милена Иванова, експерт в МОН: "Че сте разбрали, че не трябва да падате духом."
Благой Цицелков, репортер: "Когато участваш в конкурс, влизаш в състезание, е хубаво да си готов дори да не си сред онези първи хора."
Иван Симеонов, директор на София тех парк: "Съвсем спокойно мога да кажа, че за последните 2 седмици вие бяхте моето лично вдъхновение. И аз искам да ви благодаря за това."

Независимо кой е примерът за младите, той е заразителен и се отразява в техните постъпки. Затова вдъхновявайте и търсете своите вдъхновители.

Вижте повече за кампанията Вдъхновители