НОВИНИ

​Раздаването на хранителни пакети за социално слаби се бави

Раздаването на вторият транш с хранителните пакети за социално слаби се бави, съобщиха от БЧК. Според тях над 300 000 души е трябвало да получат последните 7 продукта от първа необходимост до края на миналата година. От Агенцията за социално подпомагане, обясниха, че процесът се бави заради обжалване на търговете за доставка на продуктите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Сашка Пушкова
09:08, 20.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В Пловдив около 6 хиляди души чакат пакети с храни от първа необходимост. Сред тях е и Бисерка Радомирова. Тя се грижи за болния си син. Телкът му изтекъл в началото на годината.

Бисерка Радимирова: "Оттук насетне не знаем колко време няма той да получава никакви пари. А аз съм с 200 лева. Можете да си представите тоци и т.н. А от храни имаме страшно много нужда."

Бисерка и синът и получават топъл обяд и се надяват раздаването на хранителните пакети да започне по-скоро. 4 от седемте продукта са доставени в склада на БЧК, през миналата година.

Надежда Тодоровска - зам.-генерален директор на БЧК: "Няма как постоянно да се извършва раздаване, защото това допълнително оскъпява програмата. Издръжката на този процeс струва много пари и за това е важно да се раздадат нещата едновременно".

От Агенцията за социално подпомагане обясниха,че през миналата година са раздадени първите 10 продукта, включени в пакета. Според тях доставката на останалите седем не била забавена.

Калина Костадинова - експерт в АСП: "Временното отлагане на доставките на хранителните продукти под формата на пакети е в резулат на обжалванията по обществените поръчки".

Очаква се раздаването на продуктите да започне през март. Хората ще получат между 14 и 16 килограма с леща, доматено пюре, лютеница, мед обикновени бисквити, рибни консерви и грах. До края на годината се очаква раздаване и на други продукти. Процедурите за обявяване на обществените поръчки вече са в ход, обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Община Варна насърчава децата да спортуват
Как Община Варна насърчава децата да спортуват
​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?
​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?