НОВИНИ

Разделението през погледа на киното в Кан

Закриването на фестивала в Кан беше най-важното събитие в света на киното през изминалата седмица. За ролята във филма "Aus dem nichts" на режисьора Фатих Акин актрисата Даян Крюгер получи Златната палма за най-добра женска роля. За проблемите, които поставя филма, разказват специалните ни пратеници на Фестивала Айше Сали и операторът Станислав Ангелов.

Айше Сали
от Айше Сали
13:45, 03.06.2017
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Да намериш извинение, за да убиваш. Защото някой не е като теб. Изглежда ти различен, въпреки че делите общ свят и обичате еднакво своите семейства. "От нищото". Така както, ни завладяват новините за атентатите. А когато експлозията от омраза погуби човешки живот, дали извършителите са джихадисти или неонацисти, не е от особено значение. "Aus dem nichts" или "Изневиделица", както би трябвало да се преведе заглавието на филма на Фатих Акин, беше един от 19-те филма, претенденти за Златната палма в Кан.

Даян Крюгер, актриса: "Да това е филм за тероризма. И много се вълнувам, че ще бъде показан тук."
Фатих Акин, режисьор: "В момента, когато пишем един сценарий, влагаме цялото си въображение. Спорим затова кое е справедливо и кое е не е. Съществува законова и обществена справедливост, но имаме чувството, че има и някакъв вид лична справедливост. А между двете може да има конфликт. Филмът говори точно за този конфликт."
Даян Крюгер, актриса: "Моята героиня е обикновена жена, която е живеела нормален живот и се озовава в ужасна ситуация, за която няма оправдание. "Изневиделица" се опитва да зададе въпроса: какво щяхте да направите вие в тази ситуация?"

Актуален ли е Кан на днешния ден и гледа ли фестивалът към бъдещето? Въпроси, които журито с председател Педро Алмодовар си е задавало, решавайки кои ще бъдат наградените. Така за ролята на Катя, чиито син и съпруг от кюрдски произход умират при неонацистки атентат, актрисата Даян Грюгер получи Златната палма за най-добра женска роля.

Божидар Mанов, филмов критик: "Филмът е много силен, страстен апел срещу това противопоставяне на друга, срещу безплодното воюване с чуждия етнос. Много по-важен е по-високият смисълът за съжителството с другия и за съжителството в една мултиетническа Европа."

Европа, в която различните светове се сблъскват или се опитват да бъдат един. Приемането води до приемане, а отмъщението - до отмъщение. Героинята на Даян Крюгер избира отмъщението. Филмът завършва със самоубийствен атентат, който наказва виновниците за загубата на нейното семейство.

Но "Изневиделица" поставя и друг проблем - дали омразата към чуждите и всяването на страх, не убиват и света, който извършителите вярват, че защитават. И дали докато си мислят, че убиваш различните, не убиват и нормалния живот на своите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха летище Шарл дьо Гол заради съмнителен пакет
Евакуираха летище "Шарл дьо Гол" заради съмнителен пакет
Македония: пушенето забранено, броят на пушачите увеличен
Македония: пушенето забранено, броят на пушачите увеличен