НОВИНИ

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

Северна Корея е една от най-изолираните страни - за ключовите събития в историята ѝ от последния половин век - припомня Фани Аронова.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:27, 11.06.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

През първата половина на 20 век Корея е японска колония. С капитулацията на Япония в края на втората Световна война това владичество приключва, но полуостровът е разделен на две части по известния оттогава 38-и паралел. Северната е заета от съветски войски, а южната - от американски. Така през 1948 г. на юг се образува демократична държава със столица Сеул, а на север - комунистически режим от сталинистки тип със столица Пхенян.

;

Две години по-късно войските на Севера ненадейно нападат Южна Корея. Корейската война продължава три години. На страната на Пхенян се включват китайски войски. Нападнатата страна е подпомогната от сили на ООН с участието на 21 държави, като основната тежест поемат САЩ. Жертвите от войната са над 1 200 000 души. Макар СССР да не участва пряко, Корейската война е наричана първият горещ конфликт на Студената война. Тя завършва с примирие на 27 юли 1953 г., но не и с мирен договор. Така двете Кореи до днес технически са във война.

;

В Северна Корея властта се предава по наследство. Основателят Ким Ир-сен управлява близо половин век до смъртта си. Той създава своя комунистическа идеология, наречена чучхе.

Синът му Ким Чен-ир засилва въоръжаването и изолацията от света. Страната е поразена от глад, при който загиват стотици хиляди хора. Помощ идва от Южна Корея. По времето на Ким Чен-ир става първият ядрен опит и започват международните санкции. През 2011 г. властта поема третият от династията - Ким Чен-ун.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици българи бяха блокирани с часове на летището в Берлин
Стотици българи бяха блокирани с часове на летището в Берлин
Испания ще приеме кораба с мигранти, отхвърлен от Италия и Малта
Испания ще приеме кораба с мигранти, отхвърлен от Италия и Малта