НОВИНИ

Раздвижва се пазарът на имоти в Благоевград

Апартаментите ново строителство в Благоевград са поскъпнали с около 10% през последната година, по-скъпо се продават и панелните жилища в кварталите „Струмско" и „Еленово". От брокерските агенции в града отчитат, че това е първото увеличение в цените на имотите през последните 5 години. Най-много жилища се купуват в широкия център на града и в кварталите от млади семейства, които теглят кредити.

раздвижва пазарът имоти благоевград
bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 28.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Апартаменти ново строителство и в центъра на Благоевград, а и в кварталите се продават бързо - за около един-два месеца, докато миналата година е било за около 6 месеца. В брокерските агенции дори отчитат изключително бързи сделки - до 3-4 дни след като са обявени на пазара. Най-предпочитани са тристайните апартаменти около 80 квадрата. Заради голямото търсене на жилища, през последните месеци цените са се увеличили с около 100 евро за квадратен метър.

Паолина Чукарска - собственик на брокерска агенция в Благоевград: "Най-ниската цена в центъра е около 600 евро на квадрат, а след това вече са и нагоре до 1000 евро стигат почти на площада, които са кооперациите, а в кварталите са около 400 евро ново строителство".

Според наблюденията на брокерите от няколко месеца има сериозен ръст и в продажбите на парцели близо до града.

Паолина Чукарска: "Парцели се купуват за построяване евентуално в бъдеще на къщи, но засега само купуват земи и парцели, да ви кажа има и клиенти от чужбина".

Ръстът в продажбата на имоти, според брокерите се дължи на по-високите доходи, които получават някои от младите семейства.

Прогнозата е, че усилената търговия на жилищния пазар ще продължи, защото много хора искат да инвестират средства в апартаменти, тъй като се очаква цените на жилищата да продължат да се увеличават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се ново място за ценни еленови рога, захвърлени в склад
Търси се ново място за ценни еленови рога, захвърлени в склад
3 деца са загинали при бунтовнически обстрел срещу училище в Сирия
3 деца са загинали при бунтовнически обстрел срещу училище в Сирия