Предложението на Европейската комисия да се съкратят процедурите за въвеждането на нови лекарства срещна и съпротива от някои страни- членки, включително и от България. Здравните министри са се разбрали да изработят нов механизъм. Пълно единодушие ,обаче,имаше за политиките, които трябва да направят храненето на децата по-здравословно.

Трудно е да се направи общо универсално законодателство в областта на здравословнвото хранене - призна еврокомисарят Андрюкайтис.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар за здравеопазване и безопасността на храните: Възможно е да се използват някои данъчни стимули и облекчения това някъде е практика.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Говорихме за ролята на средата и маркетинга и за ролята на общата селскостопанска политика.
Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазване и безопасността на храните: Намаляване на натиска на маркетинга и рекламите за деца особено за храни с високо съдържание на сол захар.

Европейския съюз ще продължи да финансира общи програми като плодовете и млякото в училище. Но страните настояват и за друго.

д-р Мирослав Ненков: Парите в здравеопазването трябва да се увеличат

д-р Мирослав Ненков: Парите в здравеопазването трябва да се увеличат

Неволите в здравеопазването. Рецепта с възможни решения. Анализ на бившия служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков в предаването "Още от деня".

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазване и безопасността на храните: Работим по някои подобрения на директивата за защита на потребителите, очакваме производителите да приемат свой кодекс на поведение.

Не такова единомислие срещна предложението на еврокомисията за скъсяване на пътя на иновативните лекарства до пациентите.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазване и безопасността на храните: Предложението на комисията засяга само клиничните аспекти, издаването на разрешителни за пускане на пазара на лекарства еднакви за всички държави. Тази оценка означава еднакъв достъп до всички нови медикаменти навсякъде. Вече реимбурсирането ценообразуването, икономическия анализ са неща, които всеки сам решава.

Оказва се, че много държави, сред които и Германия, не са съгласни и настояват всеки сам да решава кога и каква терапия да въвежда.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Тук е въпрос на баланса между терапевтичния ефект и цената в никакъв случай няма да поставяме под съмнение здравето на хората само и само да използваме най-евтините лекарства.

До следващата среща на министрите през юни, страните ще работят по създаването на нов модел за достъп до иновативните терапии.