НОВИНИ

Дебати в НС за бъдещето на АЕЦ "Белене", протест отвън

Депутатите обсъждат бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:53, 07.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От ГЕРБ настояват да бъде дадено правото на министър Теменужка Петкова да преговаря с бъдещите инвеститори, но при ограничени условия. Според тях не е необходимо да отпада забраната, въведена от НС през 2012 г., с която се спира изграждането на АЕЦ "Белене". Позицията е подкрепена и от депутатите от "Обединени патриоти". Подкрепа има и от БСП, но от левицата изказват сериозни съмнения за изграждането на проекта точно по този начин, като посочват, че това би попречило на министър Петкова да намери истински инвеститори. Твърдо срещу изграждането на централата се обявяват от ДПС.

Александър Ненков - депутат от ГЕРБ: Нищо не рестартираме. Ние даваме просто мандат в следващите 6 месеца да се направят
евентуално проучвания - какъв би бил истинският инвеститорски интерес.
Жельо Бойчев - депутат от "БСП за България": Да ви дадат мандат да водите преговори и да ви вържат ръцете. Всичко друго, но това за мен е бламиране. А да не се отмени решението на парламента от март месец 2012 година е лицемерие, колеги от ГЕРБ.
Искрен Веселинов - депутат от "Обединени патриоти": Вземам думата, за да заявя на първо място категоричната подкрепа на "Обединени патриоти" за развитието на ядрената енергетика по принцип и за реализацията на атомната електроцентрала в Белене, в частност.
Рамадан Аталай - депутат от ДПС: Какво се случи в Москва? Какви договорености има? Или ако няма никакви договорености. Това беше мястото на премиера да дойде тук - да разясни и да поеме пътя за рязане на следващата лента.

Сутринта пък се проведе протест, организиран от "Демократична България", срещу строежа на АЕЦ "Белене". Според тях има екологични рискове и няма икономическа обосновка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР приключи общественото обсъждане на новите цени на тока и парното
КЕВР приключи общественото обсъждане на новите цени на тока и парното
Сингапур се подготвя за срещата между Тръмп и Ким Чен-ун
Сингапур се подготвя за срещата между Тръмп и Ким Чен-ун