НОВИНИ

Разказ от първо лице: Паника в Брюксел няма

Нашият репортер Милена Кирова е в Брюксел заедно с група българи на посещение на сградите на европейските институции.Вижте нейния разказ от първо лице какво се случва на място.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:44, 22.03.2016
Чете се за: 02:05 мин.
По света

Към този момент продължават да преминават много линейки и полицейски коли. Тук в центъра на Брюксел е сравнително спокойно, въпреки, че хората започват да си задават въпроси какво се случва. Телефоните на нашата българска група започнаха да звънят, но не може да се каже че става въпрос за паника.

;

Това, което казват медиите, че има две мощни експлозии малко преди 9 часа на летището в Брюксел. Кадри, които излъчва държавната телевизия се вижда, че излиза дим от сградата, но ние сме доста далече от мястото. Пътниците са напуснали летището тичайки с багажа си, съобщава местната телевизия. Свидетели разказват, че има множество ранени. Вече се усеща и напрежението между шофьорите тук заради многото полицейски коли които идват. Последната информация е за експлозия на една от метростанциите тук. Медиите съобщават, че всички европейски институции са били затворени.

;

Групата, с която сме тук не сме толкова притеснени, колкото техните близки от България. Целта на посещението бе да разгледаме различни институции, библиотеки, но предвид обстоятелствата тук програмата най-вероятно ще бъде отменена.В момента поредната група от полицейски автомобили преминава, останалите превозни средства се отклоняват за да им дадат път. Образувала се е колона от трамваи, за да могат да преминават полицейските автомобили, които се движат много бързо за да стигнат од мястото на атентатите.

;

Продължаваме да се движим към сградата на Европейския парламент, преди малко преминахме край немското посолство и колкото се приближаваме към сградата на Европейския парламент виждаме, че полицейското присъствие в района е увеличено. Появиха се и полицаи на мотоциклети, пред много сгради има въоръжени мъже, които обясняваха на гражданите какво се е случило. Градският транспорт продължава да се движи, но заради автомобилите със специален режим на движение автобусите, тролейбусите и трамваите биват отклонявани заради полицейските коли и от време на време се образуват колони от автомобили. Метрото е затворено. Групата се предвижва пеша, защото градския транспорт е много бавен.

;

Охраната на Европейския парламент решава дали да ни допусне в сградата, защото целта на групата бе да посети Европейския парламент.Но дали днес европейските институции ще могат да бъдат разгледани не е ясно предвид случващото се. Ситуацията по улиците на Брюксел не се е променила има засилено полицейско присъствие.За паника не може да се говори. Масово хората се движат пеша.

;

Групата ни беше спряна. Втори или трети хеликоптер виждаме да прелита над Брюксел. Срещнахме двама мъже, които са непосредствени свидетели на случилото се, защото са били на летището по време на двата взрива. След това са се качили на метрото, след което са били принудени да слязат и от метрото заради взривовете там. После тръгнали пеша през Роял парк за да достигнат до домовете си. Оказа се, че са местни жители и днес на два пъти оцелели. През парка и в момента продължават да преминават пеша хора с куфари, защото градския транспорт се движи бавно, а метрото е изцяло спряно и хората биват отклонявани.Това което прави впечатление , че всички хора говорят по телефоните си.

;

Всички метростанции са преградени с тежки метални прегради. След като достигнахме до Роял палас ни спряха униформени, въоръжени мъже и ни казаха че районът е отцепен и абсолютно е забранено преминаването на който и да е. Обясниха ни, че за да стигнем до Европейския парламент трябва да си намерим обходен маршрут, но днес не е най-удачния ден за посещение. От съображение за сигурност групата се прибра в хотела ,а на улицата останахме само журналистите.Придвижването е много трудно заради отцепените големи участъци. Срещнах се с човек, който е бил в метрото по време на взривовете там. Той разказа, че е бил в мотрисата, когато ги е застигнала звуковата вълна от взрива и метрото е спряло веднага. Имало е леко притеснение сред пътниците. Стояли са 30-40 минути в метрото, след което мотрисата е била изтеглена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: Много е важно Европа да не покаже страх
Сергей Станишев: Много е важно Европа да не покаже страх
МВнР: Българите, които планират пътуване до Брюксел, да го отложат
МВнР: Българите, които планират пътуване до Брюксел, да го отложат