НОВИНИ

„Разкажи ми Париж“от 9 до 27 юли в София

Изложбата „Разкажи ми Париж“ представя творчеството на Ване и Кристи, българо-френски художници и тяхната борба за изкуството и сближаване на българската и френската култура.

разкажи парижот юли софия
bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 17.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и осъществява своята първа самостоятелна изложба, ставайки извезстна като „Ваня - детето чудо“. „Неродена мома“, „Свят на движение и радост“, „Да уловиш прекрасното“ са заглавия на статии, вдъхновени от нейната живопис, които се пазят и до днес в Националната библиотека в София.

Френският език и интересът й към изкуството я отвеждат в Париж, където се ражда Кристи. Израснала в подножието на Монмартър, тя също изгражда своето творчество. През 2013 г. майка и дъщеря създават асоциацията „PARIS-VANET-ART“.

Художествените им търсения прерастват в защите на човешките ценности и солидарност. Изявите им се превръщат в мост между двете култури, а творчеството им в средство за сближаване между хората. Двете представят не само изложби, ателиета по рисуване и живопис, но и ателиета по кирилица на френската публика.

Палатната на Кристи „Свободата да бъдеш“, „Когато човекът става човек“, „Просвещение“, „Раждане“,„Постоянна енергия“ са послания към света.

„Разкажи ми Париж“ е символ на приемствеността на една борба за светли стойности в живота, които всеки човек трябва да съхранява и предава на поколенията, казват двете художнички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ: Нелегално транспортирано животно е вероятният преносител на чумата у нас
БАБХ: Нелегално транспортирано животно е вероятният преносител на чумата у нас
Тристранният съвет обсъди нов модел в правилата за ТЕЛК
Тристранният съвет обсъди нов модел в правилата за ТЕЛК