Една от традиционните атракции за туристите в курортите по Черноморието е разходката с пони или с конски впряг. Според сигнал на природозащитната организация ПЕТА обаче, тези животни често са жертва на нехуманно отношение, защото са принудени да работят при много високи температури. Наш екип провери при какви условия работят животните в курорта „Златни пясъци“.

Златни Пясъци, Варна

За Янко Киров файтонът е средство за препитание от много години. Целият му живот е преминал покрай конете, гледа ги като свои деца. Искането на природозащитната организация да ги маже със слънцезащитен крем обаче му се струва крайно. Вместо това, внимава кога излиза с тях и ги държи на хладно.

Янко Киров: Както и ние искаме да стоим на сянка, така и те.

Преди 10 години конските впрягове по алеите на курорта се радваха на голям интерес сред туристите. От няколко години им е забранено да влизат в комплекса и интересът към тях е намалял.

Лукас Ошор: Защо да се возя с коне, когато има коли?

Децата обаче предпочитат живата тяга, затова в комплекса допускат понита за разходка.

Маджит: Много са красиви и е интересно за децата.
- А смятате ли, че собствениците на понитата се грижат добре за тях?
Маджит: Да, определено.

И с просто око се вижда, че не всички понита имат късмета да попаднат на грижовни стопани. А това е странно, защото според файтонджии, за всяко пони, което се ползва за разходки, собствениците заплащат по 5000 лв за сезон на комплекса. В същото време курортите не упражняват никакъв контрол върху състоянието на животните. Няма и санкционирани за случите, в които конете са изоставяни след като ги използват през сезона.