НОВИНИ

Разкопки доказват живот на 7000 години в плевенското село Рибен

Село Рибен край Плевен е едно от местата, които предлагат толкова добри условия, че е предпочитано място за живот поне от 7000 години. Това със сигурност установиха археологическите разкопки в местността Градище. Освен следи от първите земеделци в Европа, мястото крие тракийско светилище и голям римски храм. Проучванията и тази година са финансирани от община Долна Митрополия. Какво прави това място толкова привлекателно - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Красимир Стоичков
09:28, 06.08.2017
25091
Чете се за: 02:09 мин.
Още

Винаги са знаели че са специални. С такава плодородна земя и извори, със сигурност земята им пази хилядолетна история. Още повече, че са на важния в античността път Виа Траяна, който пък следва трасето на по-стар тракийски път.

Мария Чернева - Вярно е, че в Рибен още пазят спомена от снимките на мегапродукцията хан Аспарух от там и усещането им за царствено минало. Но археологическите разкопки сега, разбиха на пух и прах легендите им ца царска резиденция с големи златни порти на този хълм. Обаче им оставиха не по-малко вълнуваща история, която започва 7 хил години назад.

Местността се казва Градище, назовано далеч преди да разкрият, че този хълм всъщност е селищна могила. Обитавана 7 хилядолетия, със 6 строителни периода. Това тук са следи, оставени то първите.

д-р Володя Попов - научен консултант на археологическите разкопки - Това е керамиката ...
Мария Чернева - Гледам украсена?
д-р Володя Попов - Да, те си имат своята специфика, много добра украса. Това са деструкциите от жилищата, които жилища са доста добре изградени. Те са паднали - това е стена която е паднала и се вижда
Мария Чернева - Глина?
д-р Володя Попов - Разбира се това омесена глина, която е маркирала дървената конструкция, която е била направена.
Мария Чернева - Възможно ли е да е горяла, защото е като опечена
д-р Володя Попов - Разбира се, че е обгоряла

Следите на онази неолитна цивилизация от Анатолия, която носи земеделието и животновъдството по нашите земи.И тук те са намерили най-добрите условия за това.

д-р Володя Попов - На това место, за да дойдат предполагам че са ползвали стратегическата панорама, която се отваря пред тези които са тук и да наблюдават всичко. В края на краищата то е на такова място, че те би трябвало да са разсъждавали и по въпроса на своята сигурност.

Все пак им се налага да слязат в равното, по-близо до водата. А следващите следи тук са на траките. 4 век пр. хр. те са превърнали Градище във свое светилище.

Петър Бънов - археолог - Ами открихме ...огнища култуви, където те са слагали съдове, битова керамика, други, някои от тях са били после и засипвани. Траките знаете са имали един Култ към слънцето и Скалата много силно развит и затова са избрали това скалисто място.

През вековете мястото продължава да се смята за култово и в края на втори век римляните строят величествен храм посветен на Юпитер, Херакъл и Дионис - ако се съди по надписите на плочи открити наблизо преди 20 години. Но основите на храма излизат едва сега.

Петър Бънов - Ето тази година виждате тези масивни квадри показват, че наистина това е бил храмът, който е възникнал, който е продължил култовото място на траките да го превърне в римско култово средище . 4 век края на трети и през целия четвърти идва християнската религия и вероятно храмът вече не е правилен за властта.

Храмът е разрушен части от него са използвани за всякакви други строежи след това. Заплахата от готски нашествия качва хората обратно тук за защита. Мястото е опожарявано от готите неведнъж, по-късно самите те го заселват. Въпреки крепостта и защитната кула, археолозите до този момент не откриват следи от битки. Но пък засичат унищожително земетресение. И за известно време тук животът замира до 12 век

Соня Лазарова - р-л на археолотгическите разкопки - Значи по времето на първата българска държава тука също има живот. Разбира се много примитивно е бил така бедно е било населението. Тази година разкопахме две пещи, свързани с техния бит
Мария Чернева - А, просто е кухнята тука да го кажем.
Соня Лазарова - Тук е кухнята, тука е било пеща. Ето това е основата на пещта, тука отгоре имаше кожух направен от глина опалена... съдовете просто бяха върху пещта.

Градище може още дълго да разказва хилядолетна история. Стига да има кой да чете и да слуша.

Повече подробвости около археологическите проучвания до с. Рибен можете на видите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайните навици на потребителите в мрежата вече са лесни за разкриване
Тайните навици на потребителите в мрежата вече са лесни за разкриване
Джъстин Гатлин е новият световен шампион в спринта на 100 м.
Джъстин Гатлин е новият световен шампион в спринта на 100 м.