НОВИНИ

Италианец си направи фашистки плаж край Венеция

Скандален частен плаж край Венеция - той се оказа оазис за фашистка пропаганда. Властите изпратиха на място антитерористичен отряд. Скандалът се пренесе и в парламента.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 11.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Портрети на Мусолини, табелки газова камера, плакати с текст ред, чистота, дисциплина, ако не ви харесва, не ми пука, и комюникета по високоговорител на всеки 30 минути с хвалебствия за някогашния диктатор и нападки срещу демокрацията. Такава обстановка е създал 64-годишният Джани Скарпа в обекта с капацитет 650 души. И клиенти съвсем не липсват.

"Плакатите са малко прекалени, собственикът понякога изразява мислите си доста силно, но иначе се грижи много за клиентите си, глези ги и ги кара да се чувстват добре. Тук не се случва нищо странно - няма побоища между пияни, не се пуши трева.

За недоволните Скарпа има свой отговор.

Джани Скарпа, собственик: Не ме е страх от закона. Не прави нищо лошо и не се бой. А тези, които не харесват плакатите ми отговорът ми - не ме интересува, да вървят на друг плаж.

Засега след визитата на антитетористичната полиция мярката е премахване на плакатите и прекратяване на пропагандните речи.

Карло Бофи, префект на Венеция: Освен това информирахме съдията да направи проверка за престъпления по закона срещу пропагандиране на фашизма.

Закон от 1952 г. криминализира защитата на фашизма, а друг от 1993 г. забранява жестове, действия и лозунги, свързани с фашистката идеология. В италианския парламент е внесен и проект за по-строги мерки. Предложенията на лявоцентристите на Матео Ренци са за до две години затвор за фашистка пропаганда и засягат особено материали в интернет. От популисткото движение Пет звезди обаче виждат посегателство срещу демокрацията, а крайнодесните партии казват, че се криминализира свободното мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влезе в сила безвизовият режим за украинци в ЕС
Влезе в сила безвизовият режим за украинци в ЕС
Увеличава се контрабандата на цигари на Дунав мост
Увеличава се контрабандата на цигари на Дунав мост