Руската федерална служба за сигурност обяви, че в Екатеринбург са задържани седем членове на „Ислямска държава", които планирали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург.

От Руската служба за сигурност съобщиха, че в Екатеринбург са арестувани седем членове на групировката на „Ислямска държава", които са планирали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург. Арестуваните са граждани на Русия и на държави намиращи се в Централна Азия.

Според службата, задържаните са планирали да използват самоделни взривни устройства, за да извършат атентати в Москва, Санкт Петербург и Свердловската област. Групата била ръководена от ислямист, който е пристигнал в Русия от Турция.

При обиските е намерена работилница за направата на самоделни взривни устройства, взривни вещества, детонатори, огнестрелно оръжие, компоненти от самоделни бомби, гранати и екстремистка литература.Преди дни Националния антитерористичен комитет на Русия пред чуждестранните журналисти в Москва разкри, че през международното летище в Истанбул се прехвърлят от Русия и постсъветското пространство бъдещи борци, които чрез Турция се отиват да воюват на страната на радикалните джихадистки групировки в Сирия. В същото време от антитерористичната служба съобщиха, че част от тези борци биват връщани през Египет и Турция в Русия за осъществяване на терористична дейност в северен Кавказ и големите руски градове.