Гражданската гвардия на Испания с подкрепата на Европол задържа 18 членове на организирана престъпна група, направила незаконна фабрика за производство на тютюневи изделия в провинция Гранада. В операцията са участвали правоприлагащите органи от България, Гърция, Молдова, Румъния и Украйна, съобщи Европол

Престъпната групировка инвестирала във фабриката около 3 млн. евро и дори създала собствена търговска марка. Предприятието имало капацитет до 2 млн. къса цигари на ден.

Работниците във фабриката били главно от Украйна и България, живеели в наети жилища близо до работното си място и били принудени да дават 12-часови смени при изключително нездравословни условия.

„При операцията, проведена на 5 декември, фабриката беше затворена”, посочват от Европол.

„Освен това са били обискирани 8 помещения в Гранада и провинция Малага, иззети са 10 тона тютюневи листа, 4 тона тютюн, 4,5 млн. къса цигари, оборудване, филтри, хартия и лепило”.

На всички задържани са повдигнати обвинения в незаконна търговия с тютюн, участие в организирана престъпна група, пране на пари и нарушаване на правата на работниците.