НОВИНИ

Разкриха нелегални екскурзоводи в Несебър

Нелегални екскурзоводи в Несебър установиха при проверки експерти от Министерството на туризма и от Комисията за защита на потребителите. Проверени са 15 туристически автобуса, като инспекторите са установили, че в 12 от тях екскурзоводите работят по правилата, останалите 3-ма обаче подлежат на санкции.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:42, 28.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Внезапна проверка на полска група в Стария Несебър установи, че екскурзоводът им не притежава идентификационна карта.

Елеонора Добрева - експерт в Министерството на туризма: Съответно не е вписан в списъка на правоспособните екскурзоводи, за което в момента КЗП съставя констативен протокол.

Проверките са заради множеството сигнали за нерегламентирани туристически дейности, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Едната от екскурзоводките беше с фалшива карта за екскурзовод, съставена от нейния работодател и веднага се състави акт за административно нарушение, хиляда лева е глобата.

Лицензираните екскурзоводи казват, че непрекъснато подават сигнали за нелоялна конкуренция.

Ивелина Иванова - екскурзовод: Подбиват цените и работят на половин цена, буквално ни вземат работата. Най-оборотните екскурзоводи в момента са нелицензираните. И са ангажирани от всички фирми.
Йоланта Иванова - екскурзовод: Туристът при всяко положение е ощетен, тъй като много често туристите не получават това, което трябва да получат, просто няма как да го получат.

От Министерството на туризма казаха още, че всеки туроператор е длъжен да наема само лицензирани екскурзоводи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години българо-руски отношения
140 години българо-руски отношения
Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието
Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието