НОВИНИ

Разкриха приложение в Google Play за източване на кредитни карти

Специалисти от компанията за кибер безопасност CSIS разкриха фалшиво приложение за смартфони на системата Android, пише порталът Medium. Според информацията, на потребителите се предлагало да изтеглят в платформата Google Play приложението Updates for Samsung, където са събрани най-различни подобрения за смартфона от уж официални разработки.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:34, 06.07.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
разкриха приложение google play източване кредитни карти

След установяване на приложението се оказва, че ползвателите попадат в сайта update.com, където са качени статии и новини за Android, притъпяващи бдителността на потребителите.

Освен това, в някои раздели на приложението са качени многобройни реклами, които пречат на потреблението, но се предлага да бъдат премахнати от мониторите за $9. Приложението предлага също годишен абонамент за обновяване на смартфона за $34,9.

Разплащането обаче става не чрез GooglePlay, а след като приложението получи цялата информация за кредитната карта на ползвателя.

Въпреки това в приложението има опция за безплатен достъп към обновяванията, но в този случай скоростта е твърде ниска и те стават много бавно. Затова ползвателите предпочитат да платят за по-бързо получаване на „обновлението”, но всъщност прехвърлят към приложението данните за своите кредитни карти.

Експертите призовават потребителите да бъдат внимателни, защото това приложение има над 10 млн. прехвърляния в Google Play и не е ясно колко от тях са превели пари.

Обновяванията на смартфона трябва да става само чрез вътрешните настройки, а не чрез странични приложения, предупреждават специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина при пожар във Франция
Един човек загина при пожар във Франция
В Мексико спасиха и арестуваха десетки нелегални мигранти
В Мексико спасиха и арестуваха десетки нелегални мигранти