НОВИНИ

По стъпките на цар Иван Александър в Русокастро

Тази година археологическите проучвания на крепостта Русокастро до Бургас бяха възстановени в по-големи мащаби. Археолозите успяха да разкрият почти изцяло централния вход на средновековния замък, известен най-вече с последната победна битка на български цар преди падането ни под Османско владичество. Каква друга интересна история възстановиха учените - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:55, 01.09.2016
5691
Чете се за: 03:52 мин.
Новини от миналото

За първи път се докосват толкова осезаемо със славната история на мястото. И това, че вървят по стъпките на цар Иван Александър е съвсем буквално вълнение.



Милен Николов - р-л на археологическите разкопки - Това е централния вход, нямало е къде другаде да мине. Ние всъщност се движим по средновековния път, по който е влизал всеки, който е искал да търгува и има някаква рабобота . Централния вход на крепостта, който е изключително сложен. Това е запазения пилонза първата крепостна порта. Тя е била двукрила, тук се е завъртала. А този отвор, който виждаме той е за резето, което е подпирало самата портта. А тук на това място което виждате от тук са преминавали каруците - това е един вид средновековен легнал полицай,



Портата е имала и втора врата, която е падала отгоре. Зад нея са разположени помещения за войниците, защитниците на крепостта



Милен Николов - Отгоре си го представете той е имал и бойна кула, която предварително през определени отвори за отразяване на атаките са изливали катрани, гореща вода и т.н. и изобщо ние имаме шанса цялото устройство да го проучим и да го документираме, което е изключително важна научна част

Камъкът просто си е такъв. Явно в него има много желездни съединения затова е червен. От там и червената крепост или Русокастро. Тя е една от най--важните за България, защото пази границите. На 5 километра от крепостта минава и големия пограничен вал вероятно направен от хан Омуртаг, който точно е маркирал границите между България и Византия през 9 и 10 век.



Милен Николов - Това е крепостта която пази границата му и то най-инфарктната част от границата. Тази която е свързана с морето, с горемите черноморски~ градове край морето и където всъщност е съсредоточаването на най-голямата противникова войска най-редовно през 13-14 век
Много битки са се водили за нея тя постоянно присъства в историческите извори от 12-13 век



Но най-известна е битката в подножието на крепостта през 1332-ра година. Император Андроник трети се възползва от размириците по земите ни и обръща войските си срещу България. Току що избран за ца,р Иван Александдър успява събере войска и да отвоюва завзетите земи като тук е решаващата битка.



Милен Николов - Вървим по западната крепостна стена Тук е оформено едно много голямо помещение ... това вероятно е самата казарма на крепостта където гарнизонът е всъщност станувал на това място.



Крепостта е ограждала оживен град с църква и замък на управителя. Но голяма част от града е съсипан от няколко военни обучения и булдозери изпратени от местните да изравнят мястото пред новата църква. Въпреки това, учените смятат ,че не всичко е загубено и разчитат някой ден да възстановят докрай историята на тази земя.

Повече подробности можете да видите в репортажа от "Денят започва"ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият говорещ светофар в София
Първият говорещ светофар в София
Митьо Крика стана любимец на британската публика, спука 10 дини с главата си
Митьо Крика стана любимец на британската публика, спука 10 дини с главата си