НОВИНИ

Разкриха тайна, свързана със забавеното движение на външния слой на Слънцето

Американски и бразилски учени изясниха защо външният слой на Слънцето се върти по-бавно от вътрешните му части. С търсене на отговор на този въпрос учените се занимават от 20 години.

bnt avatar logo
от БТА
10:16, 16.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
разкриха тайна свързана забавеното движение външния слой слънцето

Причината за по-бавното въртене на външните слоеве на Слънцето в сравнение с вътрешните му слоеве е свързана с ефекта на Пойнтинг-Робъртсън. В съответствие с това явление, предсказано от Общата теория на относителността, топлинното излъчване води до увеличаване на енергията на частиците, но оставя неизменен импулса, насочен по допирателната към траекторията на движението. Това води до намаляване на скоростта и импулса на частицата и в резултат тя постепенно пада върху светилото.

Освен за забавяне на излъчваните от недрата на Слънцето движения на външните му слоеве, ефектът е отговорен за падането на неголеми частици по спираловидна траектория върху светилото и допринася за приближаване на планетите към него. Учените стигнали до тези изводи, като с помощта на космическата обсерватория "Солар дайнамикс" на НАСА анализирали динамиката на въртене на външния слой на Слънцето, който е с дебелина около 150 км. Учените отбелязват, че преди повече от 5 милиарда години ефектът на Пойнтинг-Робъртсън бил със значително по-забележимо влияние върху Слънцето в сравнение с днешното.

Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавната собственост
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавната собственост
Наследниците на родните циркови легенди, част от 120 години български цирк
Наследниците на родните циркови легенди, част от "120 години български цирк"