НОВИНИ

Разкрита е международна престъпна група за производство на нелегални цигари

Разкрита е международна престъпна група за производство на нелегални цигари, ръководена от българи. Тя е действала в Испания, а цигарите са разпространявани в ЕС. Арестувани са 22-ма души. Иззетият тютюн е за над 6 млн евро. Престъпните пари от сделките са „изпирани" чрез инвестиции в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради в България и Испания.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:01, 20.05.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Разследващите успяват да влязат в следите на групата още през 2017 г. Тогава от ГДБОП подават сигнал към испанската криминална полиция за българи, които смятат да изградят дистрибуторска мрежа за нелегални цигари на международно ниво. За целта били внесени от България в Испания машини, консумативи и тютюн. Цигарите се произвеждали в специално оборудвани цехове в Барселона и Константи. Нелегалната продукция била пласирана основно в Германия и Великобритания.

Във фабриката в Константи са задържани 15 украински и молдовски работници, както и българин, който отговарял за работния процес. Групата спазвала строги правила за сигурност - използвала шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Работниците буквално били изолирани от външния свят. В складовете имало зона, оборудвана с легла, тоалетни и душове. По време на производствения процес било забранено да се използват мобилни телефони. Пред полицаите някои от работниците разказали, че дори не знаят в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а в ЕС пристигнали с полети от Украйна.

При обиските разследващите открили модерна система за шумоизолация на машините. По време на акцията в Сабадел, Галисия и Севиля са задържани и шофьори на камиони, които отговаряли за дистрибуцията на цигарите.

Според испанските власти никога досега при полицейска акция не са засичани толкова много на брой фалшиви марки, произвеждани на едно място - общо 13. Всяка фабрика имала капацитет да напълни всеки ден по един камион с нелегални цигари.

Цялата престъпна схема била прикрита зад законен бизнес. За тартора на групата работели над 200 души. Заедно с негови доверени лица, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителствената криза в Австрия
Правителствената криза в Австрия
Градушка унищожи насаждения в района на Угърчин
Градушка унищожи насаждения в района на Угърчин