Петте най-големи публични петролни компании харчат по 200 милиона долара годишно за реклами, чиято цел е забавяне, манипулиране и блокиране на информация за глобалното затопляне. Това разкри доклад на неправителствената агенция "Инфлуенс Мап", цитирана от вестник "Гардиън".

Шеврон, Бритиш петролиум и Ексън Мобайл са трите основни компании в сферата на директен лобизъм и инвестиране срещу глобалното затопляне, сочи докладът на "Инфлуенс мап".

По време на американските междусрочни избори миналата година, 2 милиона долара са били похарчени за реклами във Фейсбук, които са изтъквали предимствата на увеличения добив на изкопаеми горива.

Бритиш петролиум е дарила 13 милиона долара за кампания, подкрепена и от петролния гигант Шеврон. Кампанията успя да премахне данъка върху въглеродните емисии в щата Вашингтон.

Докладът посочва още, че само три процента от капитала на петролните гиганти за 2019 г. ще бъдат насочени за инвестиции в нисковъглеродни проекти. Останалите 97 ще бъдат за масово увеличение на нефто- и газодобива.

Загуба на лобистки привилегии в Европейския парламент грози Ексън Мобайл заради отказ да присъства на изслушване за глобалното затопляне. Тя ще стане втората глобална компания, след Монсанто, която ще загуби достъпа си до евродепутати, парламентарни заседания и ресурси. Вотът за нейно отстраняване предстои в края на другия месец.