НОВИНИ

Разкриват Голямата базилика на Пловдив до 2019 година

Голямата римска базилика в Пловдив да бъде разкрита напълно до 2019-та година. Такава цел са си поставили изследователите, които работят в града на тепетата. От базиликата вече са разкрити над 800 кв. метра мозайки като работата на археолозите продължава. Акценти в новия археологически сезон са и проучвания на Форума и Одеона в Пловдив.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
07:29, 20.06.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Археолизите се категорични: на територията на някогашната римска империя няма друга толкова мащабна сграда като Голямата базилика на Пловдив.

Елена Кантарева, ръководител на реставрационните дейности: За България тя е уникална със своите размери. Няма по-голяма сграда от нея от този период, включително и на Балканите. Другото уникално нещо е, че имаме два мозаечни пода от два различни периода, положени един върху друг.

Големият археологически обект трябва да е готов за посетители до края на 2019 година.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Дори за нас ще бъде атракция, ако реставраторите вътре си работят, а ние да можем да имаме посетители в сградата. Очакваме над 2000 кв. метра мозайки да бъдат възстановени тук. Наследството на Пловдив в мозайките е ненормално голямо и тук има работа за реставраторите за още десетки години.

След като приключат разкопките ще започне и изграждането на защитната конструкция, която да покрие мозайките. Визията ѝ ще бъде подложена на обществено обсъждане.

арх. Красимир Тодоров, водещ проектант на обекта: Ние ще се разграничим от оригинала, но в същото време нашата цел е да бъдем дискретни. В крайна сметка сърцето на този обект е самата археология, самите мозайки и нашата цел е те винаги да бъдат на първо място.

Архитектите ще направят така, че сградата на бъдещия музеен комплекс да се впише в градоустройствения план на квартала така, сякаш винаги е била там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Международният фолклорен фестивал „Северина” събра младежи от различни етноси
​Международният фолклорен фестивал „Северина” събра младежи от различни етноси
Полицията в Сливен бори телефонните измамници със стикери
Полицията в Сливен бори телефонните измамници със стикери