НОВИНИ

Различията между Берлин и Анкара остават

Анкара ще работи за изпълняване на условията за отпадане на визите за турски граждани в Европа. Тази цел очерта президентът Реджеп Ердоган в Берлин. В Германия, където е на тридневно посещение, той разговаря с президента Франк - Валтер Щайнмайер и с канцлера Ангела Меркел. Визитата е съпътствана от протести на противници на политиката на Ердоган.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:59, 28.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Президентът Ердоган пристигна в Берлин с намерението да отвори нова страница в двустранните отношения. А канцлерът Меркел подчерта, че диалогът е единственият начин за преодоляване на различията.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Между нас имаше дълбоки различия през последните години - и все още ги има. Особено по въпроси като върховенството на закона и свободата на словото. доволни сме, че някои случаи бяха решени, но все още има задържани германски граждани. Призовах и ще продължа да го правя да се решат и тези случаи без отлагане.

Президентът Ердоган настоя Берлин да екстрадира стотици гюленисти и да признае организацията на проповедника Гюлен за терористична, но канцлерът Меркел отвърна, че страната й се нуждае от допълнителни доказателства, за да стори това. Анкара иска възможно най- скоро да изпълни шестте критерия за отпаданенна визите за Европа.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Визовата либерализация и разширяването на митническия съюз, биха били от полза за Турция, Евросъюза и Германия. Не бива да спираме този процес заради определени политически кръгове или процедури.

Ангела Меркел уточни, че журналистът Джан Дюндар сам е решил да не присъства на пресконференцията. Бившият главен редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет" е осъден в Турция за разкривне на държавни тайни и живее в германия от две години. Той беше акредитиран за пресконференцията въпреки възраженията на турската делегация.

Турски журналист, протестиращ срещу задържането на свои колеги в Турция, беше изведен от залата. Срещу нарушаването на свободата на словото в Турция протестираха и хиляди в Берлин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естел и битката с потопа - история от Мизия
Естел и битката с потопа - история от Мизия
​Гала концерт на участниците в майсторския клас на Райна Кабаиванска
​Гала концерт на участниците в майсторския клас на Райна Кабаиванска