Разнобой сред патриотите по повод оставките. Председателят на Парламентарната група „Обединени патриоти" Волен Сидеров коментира пред БНТ, че няма основание за претенции от тяхна страна за това, че премиерът Борисов е решил да има промени в правителството, без да се е провел коалиционен съвет. От ВМРО и НФСБ обявиха, че са изненадани. Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че това е нарушение на политическото споразумение на патриотите с ГЕРБ.

Смяната на министрите със сигурност отговаря на обществените нагласи и ходът на премиера е правилен, коментира председателят на Парламентарната група "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти", Атака: Аз не виждам никакви основания за претенции, да казваме "Защо, г-н премиер, сменяте този министър?" Той има правото да ги сменя така, както ги е предложил първоначално, тогава нямаше коалиционен съвет. Въобще аз съм на мнение, че министър-председателят определя екипа си, с който работи. Също така - отговорността политическата се поема с оставки. В случая имаме много сериозно обществено напрежение след тая ужасна трагедия. При премиера има комбинация и стиковка на цялата информация и той е преценил в момента, че тези трима министри трябва да бъдат сменени.
Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге

Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге

Трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге. Това са вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и министъръ...

От ВМРО не са доволни, че нито с тях, нито с някой от останалите коалиционни партньори в "Обединени патриоти" е имало предварителни консултации за оставки на министрите.

Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: Притесняваме се обаче с този бърз политически ход, който цели очевидно да се намали общественото напрежение, да не остане недовършено разкриването на истински отговорните лица. И в това отношение първо бихме искали спешна с ръководството на ГЕРБ, спешен коалиционен съвет, на който да ни бъдат представени мотивите, разбира се, за тези оставки.
© БНТ

Най-остро на оставките на тримата министри реагира вицепремиерът Валери Симеонов. В разпространено становище на оглавяваната от Симеонов партия НФСБ пише, че това е: „като при еднолично управление и не може да задоволи нашите коалиционни отношения.“

Утре Симеонов свиква Национален изпълнителен съвет на НФСБ, за да реши дали ще продължи да участва в управлението.

БСП вижда признание за провал в оставките на министрите Радев, Нанков, Московски

БСП вижда признание за провал в оставките на министрите Радев, Нанков, Московски

От БСП смятат, че оставките на тримата министри са закъснели и настояват за оставката на цялото правителство. В понеделник парламентарната група на ле...