НОВИНИ

Размерът на такса смет в София се запазва и догодина

Размерът на такса смет за столичани ще се запази и през следващата година. За това гласуваха на редовното си заседание Софийските общинари. Общата сума, която общината ще отдели за събирането и обработката на отпадъчите през слдващата година, е 173 милиона лева.

bnt avatar logo
от Тодор Литовски
18:49, 17.12.2015
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

През 2016-а година Столичната община ще задели с 26 милиона лева повече за осигуряване на чистота в града. За обезпечаването на сумата обаче не е необходимо вдигане на такса смет, увери зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Догодина за първи път ще работят и трите елемента на интегрираната система за управление и третиране на отпадъците, което ще доведе до по-добри финасови резултати, очакват общинарите. Това дори предизвика част от тях да поискат намаляване на такса смет.

"Това няма да навреди по никакъв начин финансово на състоятелностт и дейностите за чистота за тази година и го твърдим съвсем отговорно, няма никакъв популизъм", заяви общинският съветник Калоян Паргов.

В рамките на 2016-а година се очакват и приходи в общинския бюджет от продажбата на рециклирани материали, ток и компост, прогнозно в размер на 1,175 милиона лева.

"Реалистичен план сметка, обоснована аргументирана, която ще ни позволи не само да продължим, но и да разширим зелените политики на града, да увеличим миенето на улиците, фактор, който е много важен за подобряването на чистотата на въздуха", каза кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Само за първите 9 месеца от настоящата година в резултат на сепарирането на отпадъците и на биологичното третиране са намалени с 60% количествата, които отиват за депониране, отчетоха на заседанието на Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новоремонтирана сградата на детска градина протече
Новоремонтирана сградата на детска градина протече
Строят нови обществени гаражи в София
Строят нови обществени гаражи в София