Няма ескалация на насилието. Израелската армия е в повишена готовност за действие, съобщиха от щаба ѝ. А критиките срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел продължават.

Десетки протестиращи се събраха в Газа, за да изразят недоволството си от действията на Тръмп. Стигна се до сблъсъцу между израелци и палестинци, но няма данни за пострадали. По улиците на Витлеем също има протестиращи. А лицето на Доналд Тръмп, изрисувано на разделителната стена в града, беше замазано с черна боя.

Какво означава решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел?

Какво означава решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел?

Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще признаят Ерусалим за столица на Израел - ход, който беше осъден от по-голямата част от света. Какво означава спорното му...

Настроенията в Ерусалим, сред израелците и в Рамала на Западния Бряг, сред палестинците са на двата противоположни полюса.

Ели Кашдан, жител на Ерусалим: Историческо, определено историческо събитие - чакахме го много време. Надявам се, че няма бъде удавено в бюрокрация.
Махмуд Тауабта, жител на Рамала: Това е абсолютно неприемливо. Ерусалим е известен като вечна столица на Палестина и ние няма да се задоволим с нищо друго.
Ерусалим - свещен град за християни, мюсюлмани и юдеи

Ерусалим - свещен град за християни, мюсюлмани и юдеи

От векове това място е пресечна точка на религии и цивилизации. В Стария град на Храмовия хълм се намират най-важните еврейски, християнски и мюсюлман...

На двата полюса на емоциите са и политиците. Израелският премиер Бянамин Нетаняху, вече заяви, страната вече контактува с „други държави“, които ще последват примера на Вашингтон и в Ерусалим, освен американското, ще има още много посолства.

Бянамин Нетаняху, министър-председател на Израел: Добре дошли в Ерусалим - столица на държавата Израел. Ако до вчера вие не знаехте това, ние го знаем от три хиляди години. Мисля, че вчера беше паметен, много важен ден.

Палестински граждански и ислямистки организации зоват за обща стачка и протестни митинги. В знак на съпричастност министерството на образованието даде почивен ден на учители, ученици и студенти и ги призова да се включат в демонстрациите. Такива са планирани окупирания от Израел Западен бряг, ивицата Газа и палестинските части на Ерусалим. Призивите за изоставяне на мирните преговори и началото на съпротива срещу Израел се засилват.

Исмаил Хания, лидер на Хамас: Трябва да призовем и да работим за започването на интифада срещу ционисткия враг. Днес ще има половинчати възможности и малко възможности. Дайте възможност на палестинския народ да изрази гнева си и правото си над Ерусалим и цяла Палестина.

А към критиките на международната общност срещу решението на Доналд Тръмп се прибавиха и призивите да не се стига до насилие.

© БТА
Светът реагира на решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Светът реагира на решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел

Решението на Тръмп е потенциална заплаха за регионалната стабилност, коментира Ройтерс. Френският президент Макрон изрази съжаление за станалото. Още...