Днес в Народното събрание премиерът Бойко Борисов обеща на БСП да приложи мерките за чист въздух от времето на кабинета "Орешарски". Това стана, след като в декларация от левицата предупредиха, че България е на второ място след Украйна по брой на смъртни случаи на глава от населението заради замърсената околна среда.

Правителството се паникьосало от заплахата за поредни санкции от Еврокомисията и се хвърлило в имитация на мерки срещу мръсния въздух - пишат в декларацията си от БСП.

Манол Генов - БСП за България: Че напредъкът е нищожен - няма как да се скрием. Търкалянето на идеи върху режима на движение на автомобилите и тяхната възраст по българските градове и пътища е наливане на вода в пясъка.

От БСП посочиха още, че по данни на Изпълнителната агенция по околна среда 25 общини са с нарушено качество на атмосферния въздух. И припомниха, че преди година и половина екоминистерството предвиди над 100 милиона за справяне с проблема.

Манол Генов - БСП за България: Този екологичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини. Хората излизат с маски по улиците, за да не дишат замърсения въздух. И колегии, ще свалят маските срещу задушаване, едва когато ви свалят от власт.

От трибуната на парламента премиерът Бойко Борисов заяви, че от БСП говорят за статистика в минало време.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Помним 2008-2009 година, когато бях кмет, над София се виеше дим от "Кремиковци" във всички цветове на дъгата. Не искам да говоря за жълтия дим на азотно-торовия завод при Стара Загора.

Борисов допълни, че ако тогава е мерен въздухът, не се знае какъв е щял да бъде. И обеща:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Поемам ангажимент, по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които Министерството на екологията, тогава е приело или е искало да въведе, да ги направим.

Премиерът увери, че ще изпълнени ангажимента си, колкото и да струва това.