НОВИНИ

Разпитаха родителите на битото от акушерка бебе

С емоционален разпит на родителите на малката Никол, продължи днес делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за умишлено убийство на новороденото момиченце. Случаят е отпреди година, когато стана ясно, че по време на нощно дежурство акушерката пребива почти до смърт бебето. Момиченцето беше прието с риск за живота в болница "Токуда".

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:32, 03.06.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Сега Никол е добре, каза майка ѝ Станислава Димитрова пред съда. Развива се нормално и я чакат да проходи. При всяко мрънкане обаче, родителите се притесняват и се чудят дали всичко е наред. Майката и бащата на момиченцето се разплакаха и се наложи съдът няколко пъти да прекъсва заседанието. Майката обясни, че преди побоя детето е било здраво и лакомо, готвели изписване. Вечерта обаче ѝ казали, че Никол има температура и е сложена в кувьоз, после и преливали кръв заради нисък хемоглобин. Бебето обаче се влошило. В "Токуда" установили фрактура на черепа, мозъчен оток и кръвоизлив.

Записи от камерите са основното доказателство на обвинението. Доктори, които днес бяха разпитани, казаха че са били потресени от видеото, но не бяха на едно мнение дали Ковачева може да бъде разпозната.

доц. д-р Никола Василев - бивш шеф на Клиника по акушерство и гинекология в болница "Софиямед": "Аз не я разпознах - дадох си сметка сега в залата като я гледах".
д-р Анета Начева - акушер-гинеколог - болница "Софиямед": "На записа тя е в гръб, но от това, което се вижда е напълно възможно. По-скоро това е тя. Тези записи изтекоха в медиите и всички, които са гледали - видяха, че въпросната дама нанася удари върху новородено бебе".
;

Днес като защитник на акушерката се яви Владимир Шейтанов - първият адвокат на медицинските ни сестри в Либия. Но уточни, че само замества. След заседанието той коментира, че не е доказано категорично, че Ковачева е пребила бебето. Повод за това стана разпитът на друга акушерка, която заяви, че в протокола от показанията ѝ пред полицията е записано твърдение за травма на бебето, което тя не помни да е казвала.

Владимир Шейтанов - адвокат: "Когато цяла една следваща смяна не е забелязала това, за което се твърди в протокола от досъдебното производство - то трябва да се уточни какъв е часът и кой е извършителят на това нещо".
Николай Христов - прокурор: "Няма никакво съмнение по отношение на авторството на деянието, поне за мен. Няма дописани протоколи, това, че един свидетел не си спомня..."

Работещите в "Софиямед" обясниха, че поради недостиг на персонал, често се е налагало хора да взимат допълнителни смени, над нормата. Делото продължава през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: Системата за гранична охрана ще проработи адекватно
Емил Радев: Системата за гранична охрана ще проработи адекватно
Бачковският манастир – обител за послушание и покаяние на духовници
Бачковският манастир – обител за послушание и покаяние на духовници