НОВИНИ

Разпитаха земеделския министър като свидетел по разследването срещу Миню Стайков

Земеделският министър е готов да подаде оставка, ако премиерът я поиска. Румен Порожанов каза, че е разговарял с Бойко Борисов по повод скандалите с къщите за гости и е декларирал, че ако е необходимо ще освободи поста. Днес Порожанов беше разпитан като свидетел по разследването срещу Миню Стайков за злоупотреби с евросредства. Министърът беше категоричен, че не познава алкохолния бос и няма отношения с него.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 09.05.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Румен Порожанов е разговарял вчера с премиера Бойко Борисов по повод публикациите за апартамента, който е купил през 2004-та година, както и за казуса с финансирането на "къщи за гости" от Фонд "Земеделие" и злоупотребите установени след усвояването на средствата. Порожанов е категоричен, че действията му са законни и няма притеснения от проверката.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Аз за това съм казал пред премиера, в разговор вчера, ако смята, че това е някакъв проблем. В момента, в който прецени премиера, че смята че по някакъв начин политически влияе от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка.
;

По друг казус - разследването срещу Миню Стайков за злоупотреби с европари по програмата за подпомагане на земеделските стопанства, както и на лозаро-винарския сектор - днес Румен Порожанов беше разпитан като свидетел. Пред разследващите той е обяснил как се одобрява финансирането на проектите.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Фондът спазва процедури, акредитирани правила, чекове с работни листа за свързаност, за конфликт на интереси и т.н. В рамките на процедурите на Фонда в тези детайли, които се обявяват от прокуратурата ние нямаме възможност да влезем в някакви финасови взаимоотношения след договарянето и т.н. между бенефициенти.
;

Порожанов е категоричен, че като изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" няма право да откаже подписването на договор, ако той е преминал през съответните нива и е получил одобрение от тях. Не изключи възможността служители на фонда да допускат нарушения в работата по проектите.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Ако има служители, които са допуснали те трябва да понесат отговорност.

Порожанов обясни още, че докато е управлявал Държавен фонд "Земеделие" е подавал сигнали за свои подчинени, които да злоупотребявали с правата си и са одобрявали финансиране, което не отговаряло на изискванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Най-голямото постижение на ЕС е опазването на мира 70 години
Президентът Радев: Най-голямото постижение на ЕС е опазването на мира 70 години
В Москва се проведе традиционният парад за Деня на победата (СНИМКИ)
В Москва се проведе традиционният парад за Деня на победата (СНИМКИ)