Разпитан е друг бездомник, живеещ под стаичката, която обитавал обвиняемия за изгорелите тютюневи сгради в Пловдив. Лазар Даскалов разказа, че се е събудил от дим и пушек, видял и пламъци, така успял да избяга. Според него палежът е умишлен.

Обвинен за инцидента със сградите, повечето от които са паметници на културата, е бездомникът Любомир Данчев. Обвинението към него е променено от "умишлен палеж" в действие "по непредпазливост".

Пловдив

Разпитаният днес бездомник заяви, че стаичката под тавана била чиста, имала два пепелника и според него е изключено да се е запалила сградата от цигара, хвърлена в кошчето. Според свидетеля пожарната е дошла много късно. Той смята, че някой е подпалил сградата, понеже гредите не можели да се подпалят само от един фас.

Делото ще продължи, но едва ли днес ще се стигне до присъда.

Лазар Даскалов: "Това е специално подготвена работа,тука става въпрос за много милиони в тия складове, те в момента са стояли празни. Италианска фирма, италианец е плащал 20 000 лева наем всеки месец. Кой е луд да си хвърля така парите на вятъра, запалването на тия складове заедно с на Одрин 8 където се опитаха да разрушат, това всичко е свързано, дори първия склад, който е до Била дето го разрушиха, се строи сграда, значи той е продаден, как може паметник на културата да бъде продаден?"
- Какво твърдите, че този склад е запален умишлено ли?
- Да умишлен палеж.
- Защо?
- Как защо, сега нали ще се построи нещо дето ще носи доходи. Във всеки случай няма да е музей. Любо просто го избраха за жертвено агне, някой да изпере пешкира. Това е положението."


В Пловдив гледат делото за опожарените тютюневи складове

В Пловдив гледат делото за опожарените тютюневи складове

Районният пловдивски съд ще гледа днес делото за пожара в тютюневите складове.

До две години изгорелите складове в Пловдив трябва да бъдат възстановени

До две години изгорелите складове в Пловдив трябва да бъдат възстановени

До 40 дни от връчване на заповедта собствениците на опожарените тютюневи складове трябва да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временното...