НОВИНИ

Разпитана е жената, укривала в апартамента си избягалите затворници

Жената укривала в апартамента си избягалите затворници Радослав Колев и Владимир Пелов е разпитана в полицията. Става дума за апартамента който полицията претърси вчера. Материалите от разпита са предадени на прокуратурата и сега държавното обвинение трябва да прецени да ли ще и повдигне обвинение за укриване на издирвани престъпници. Владимир Пелов се е крил 40 дни в апартамента в Ботевград. Той е обитавал жилището заедно с другия избягал от Централния софийски затвор Радослав Колев, от когото и до момента няма следа.

Явор Симов
от Явор Симов
17:45, 07.06.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Разследващите са установили още, че в обискирания вчера апартамент в Ботевград избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев са се укривали до края на април. Жената, която ги е укривала казала, че е мълчала защото се страхувала от двамата да не направят нещо лошо на децата ѝ.

Данните на полицията сочат, че след това двамата са се разделили. В апартамента останал само Пелов. Разследващите са иззели записите от всички охранителни камери в района около мястото на стрелбата. В момента записите от тях се анализират.

Готова е и аутопсията на Пелов. Резултатите сочат, че раната в лицето е причина за смъртта му. Експерти ще анализират и ъгълът, под който са влезли куршумите, за да установят позициите на двамата при стрелбата. Според бившия шеф на ГДБОП Румен Миланов, е странно как само няколко часа след престрелката службите са успели да установят коя е жената собственик на апартамента, където Пелов се е укривал.

ген. Румен Миланов: Действително много неприятно ме изненада. Значи докато го няма не знаем нищо след това разбираме толкова много информация се появява. Престъпникът работи със своята инициативност, полицията в целия свят от години работи със своята системност.
;

Проблемите в МВР според Румен Миланов се крият не в непрофесионализма на един или друг началник, а в неподържането именно на системите във вътрешното министерство , обучението на състава и липсата на приемственост.

ген. Румен Миланов: Защото нямаме системата на информаторите тя изчезна, нямаме системата на районния инспектор, той изчезна като институция. Да, имаме го на книга той го няма. Това е занаят. Иска си чирак, калфа, майстор. Не го спазваме това правило.
;

В Ботевград продължава засиленото полицейско присъствие, но според кмета полицаите в местното районно са крайно недостатъчно. Той е настоявал многократно за решаване на проблема пред няколко поред министри на вътрешните работи. По думите му, в Ботевград нивото на престъпленията като лихварство, сводничество, наркоразспространение и проституция са изключително много..

Иван Гавалюгов - кмет на Ботевград: И да минете в момента ще зварите поне десетина труженички, които пак казвам - никой не обезпокоява. Факт е че от години стоят извършват своята дейност.Това е един от основните бизнеси и източници на доходи за голяма част от криминогенния състав в Ботевград.

В районното в Ботевград работят около 25 униформени полицаи за община от 35 хиляди жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще търсят инвеститор за АЕЦ „Белене“, но не пада забраната за строителство
Ще търсят инвеститор за АЕЦ „Белене“, но не пада забраната за строителство
Турските граждани по света гласуват за парламент и президент
Турските граждани по света гласуват за парламент и президент