НОВИНИ

Разпитват свидетели по делото за ремонта на самолетите МИГ-29 в Полша

С разпит на свидетели в СГС продължава делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МИГ-29. Повече от час беше разпитван бившият заместник-министър на отбраната от екипа на Ненчев - Димитър Кюмюрджиев. Той заяви, че не е знаел за договори с руската компания РСК- МИГ. Участвал е в работната група, която е преговаряла с Полша и по думите му - експертното мнение било, че полските заводи могат да извършат качествен и бърз ремонт на самолетните двигатели.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:51, 12.04.2017
Чете се за: 00:23 мин.
У нас
разпитват свидетели делото ремонта самолетите миг полша

Кюмюрджиев обясни, че преговорите с Полша са били реална стъпка към преодоляване на зависимостта на българската армия от руското и съветското оборудване, като решение в тази посока има на НАТО от 2014-на година. Следващият свидетел е бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

Николай Ненчев е на съд по две обвинения - че не е задействал договора с руската корпорация МИГ за ремонт на българските двигатели за изтребителите и че не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. Според прокуратурата с действията си той не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците ни. Според Ненчев напротив - договорът с Полша е бил вариант да помогне на българската авиация, с по-изгоден и по-бърз ремонт на МИГ-овете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Платена зона за паркиране въведоха в Сандански
Платена зона за паркиране въведоха в Сандански
Парите за развитие отиват за справяне с бежанците?
Парите за развитие отиват за справяне с бежанците?