Хиляди китайски военни манифестираха на спортен стадион в град по границата с Хонконг днес, съобщи репортер на АФП. Бронираните превозни средства се намираха на стадиона в Шенжен в рамките на провеждащо се учение на фона на нарасналото напрежение, че Китай може да се намеси, за да приключи 10-те седмици на вълнения в Хонконг.

© БГНЕС

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, за да обсъди задълбочаващата се политическа криза, обхванала Хонконг.

Предложението идва след седмици на бурни продемократични протести, предизвикани от противопоставяне на законопроект за екстрадиция в Хонконг.

Бурните сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха във вторник вечер след дни на мирни демонстрации на международното летище в Хонконг.

Китайското правителство остро критикува протестиращите, наричайки поведението им "близко до тероризма".

"Милиони работни места се съкращават в Китай в полза на държави, които не подлежат на облагане с мита. Хиляди компании фалират. Разбира се, Китай иска да постигне споразумение. Нека първо се отнесат човешки с Хонконг!" - написа американският лидер в своя Тутър профил.

По-рано Тръмп написа, че американското разузнаване съобщава, че китайските власти преместват войски към границата с Хонконг, и призова всички да се успокоят.