НОВИНИ

Няма да има ​разпродажба на активи на БДЖ заради запорирани сметки

Разпродажба на активи на БДЖ няма да има, посочват от националния превозвач, във връзка с информацията, че кредитори са запорирали сметки на БДЖ. В момента дружеството има общо 103 милиона лева дългове по втората облигационна емисия, и това е много малка неразплатена част от заема. Очаква се до края на тази или в началото на следващата седмица Министерството на финансите да представи механизъм, по който да се активира държавна помощ за разрешаване на случая. ЕК предварително е дала съгласието си за това.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:00, 31.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По повод запорираните сметки на БДЖ, министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че може би трябва да се направи референдум и да се попитат българските граждани дали са съгласни с техните данъци да се плащат дълговете на БДЖ.

Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. лева през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща. Московски изрази учудване как банките кредитори тогава са отпуснали заема, когато дружеството е било технически във фалит.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Давали са защото са знаели, че е държавно, а когато е държавно значи винаги накрая държавата ще плати сметката.

Транспортният министър каза, че за БДЖ има изготвен план за преструктуриране с цел рефинансиране на заварените текущи дългове.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Ние и към момента продължаваме да следваме нашата политика - сектор "Транспорт" да се опита да се справи сам с тая ситуация. Така че, дори да се наложи ние да вземем средства от Държавния бюджет, те ще бъдат най-вероятно като заемни, тоест държавният бюджет вече ще даде вероятно безлихвен заем на БДЖ, като след това тоя заем ще си го покриваме от сектор "Транспорт" под различни форми.

Министър Московски заяви, че дружеството вече е в нормална кондиция и може да управлява дълговете и активите си на пазарен принцип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с посланиците на страните от ЕС
Премиерът Борисов се срещна с посланиците на страните от ЕС
Без дизелови автомобили в Хамбург
Без дизелови автомобили в Хамбург