НОВИНИ

Разрастват се протестите на фермерите в Гърция

Социално напрежение и в Гърция. Протестите на фермери се разрастват, блокадите обхванаха освен българската граница и турската при Темпи на основната пътна артерия север-юг. Недоволството е насочено към планираните пенсионни и данъчни промени.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:54, 22.01.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Протести на работници, служители, адвокати и хора от други свободни професии, пенсионери - тези дни проектът на правителството да орязва пенсиите и да вдига данъците отново качва градуса на напрежението в Атина. Фермерите също се мобилизираха с най-силното си оръжие - блокадите. Те казват, че с планираните увеличения - от 6 на 27 процента за осигуровките - и от 13 на 27 процента на данък общ доход, секторът им ще загине.

Антонис Фасфалис, фермер: "Искат от гръцкия фермер да дава 85 на сто от дохода си. Няма да оцелее. Как ще плащаме другите неща, включително данъка за имотите? Как ще оцелеем? Как ще се топлим? Как ще се храним? Как ще обработваме земята?"


;

Снощи преговорите на протестиращите с правителството не доведоха до резултат. Днес трима министри заявиха, че тройното увеличение на осигуровките не било вярно, а по данъците на фермерите още се работело. Реформите са под натиска на международните кредитори и трябва да се разглеждат в парламента следващия месец. Там управляващата коалиция на Ципрас има само три гласа мнозинство, а някои депутати от СИРИЗА вече обявиха, че ще гласуват против.

Докато облаците над правителството се сгъстяват, премиерът Ципрас е в Давос на първото си участие в Световния икономически форум и дори бе в един панел с германския финансов министър Шойбле. Представянето му там обаче също му донесе критики като неубедително в гръцката, а най-вече в германската преса. Ципрас говори за европейска солидарност, което на запад бързо тълкуват като искане на повече пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото значение на Македония за Балканите и Европа
Новото значение на Македония за Балканите и Европа
Орбан защити Полша от европейските критики
Орбан защити Полша от европейските критики