Разрушаването на древна джамия в центъра на град Мосул е "официално обявяване на поражение" от страна на така наречената "Ислямска държава", твърдят властите в Ирак.

© БТА

Те съобщиха, че джихадистите са взривили Голямата джамия в Мосул, датираща от преди 800 години. Там през юли 2014 г. лидерът на радикалната групировка Ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат в Сирия и Ирак в първата му и единствена публична поява.

Иракската армия публикува кадри, които показват взривяването на древния храм и твърди, че целта е да бъде спряно настъплението на правителствените сили. Според джихадистите обаче джамията е взривена от американските сили, но те не предоставят доказателства в подкрепа на твърдението. Разрушаването на мюсюлманския храм беше остро осъдено като поредното престъпление срещу историята от страна на организацията "Ислямска държава".

"Ислямска държава" взриви известна иракска джамия в Мосул

"Ислямска държава" взриви известна иракска джамия в Мосул

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е взривила днес емблематичната джамия "Ан Нури" в иракския град Мосул, от чието минаре през 2014 г. нейния...