В Генуа започна разрушаването на злополучния мост Моранди. При рухване на част от съоръжението през август миналата година загинаха 43-ма души.

© БГНЕС

Шест месеца след трагедията, която разтърси Генуа, започва разрушаването на първия сегмент от моста. Сложната операция беше подготвяна в предишните дни, когато беше свален асфалта от пътния участък и конструкцията беше олекотена с премахнването на 3000 тона материали. Разрушаването и демонтирането са истинско инженерно предизвикателство. Носещата част от моста с височина 36 метра тежи 900 тона. Тя трябва да бъде нарязана, разделена на части и свалена на земята. за целта ще бъдат използвани четири гигантски хидравлични бутала и 90 - метров кран.

Предвижда се днес операцията да продължи седем часа и половина.

Все още не е планирано кога ще стане премахването на частта, която се намира над жилищни сгради. За цялостната реконструкция на съоръжението ще са необходими 15 месеца.

Срутването на моста, по който минаваше натоварената магистралата за южна Франция, по време на пороен дъжд, предизвика падането на десетки коли от голяма височина и доведе до смъртта на 43 - ма души. Местните още не могат да отърсят от преживения ужас. Властите обвиниха концесионера" Аутостраде пер Италия". Хората, изгубили близки, казват, че и за миг не са спрели да мислят за случилото се и настояват правителството да ускори разследването и да накаже виновните.

В Генуа обявиха проект за замяна на моста Моранди

В Генуа обявиха проект за замяна на моста Моранди

В италианския град Генуа стартира проект за замяна на моста Моранди. Той се срути в началото на август, при което загинаха 43 души. Проектът е дело на...