НОВИНИ

Разрушен паметник на културата в Харманли

Министерство на културата започна спешна проверка за разрушен деклариран паметник в Харманли. Сградата на "Тютюневата промишленост" бе съборена от багери в края на февруари. Като мотив Община Харманли посочва, че е опасна за здравето на гражданите. В Администрацията не открили документи, че тютюневият склад е паметник на културата. Сега става ясно, че той има статут на закрила.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
18:11, 10.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

На 21 февруари 92-годишната сграда на Тютюневата промишленост в Харманли пада. Тя е разрушена от частният собственик на имота, с разрешението на кмета Мария Киркова. Целта е опазването на живота и здравето на хората.

Мария Киркова, кмет на Харманли
"Сагата започва още 2009 година с многократни предписания, че е опасна сградата. Има случай, в които парчета са падали пред граждани, за щастие няма пострадали хора. В никакъв документ и никъде тази сграда не съществува като вписан паметник дори от местно значение- документално".
;

Унищожаването на склада предизвиква обществено недоволство. Оказва се, че сградата e в списък с обекти декларирани за проучване като паметници на културата и не може да бъде събаряна. Списъкът е издаден през 1977 и е входиран в Община Харманли.

Стоилка Игнатова, гл. инспектор ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство "
"Тя абсолютно е със статут на закрила, тя е деклариран паметник на културата. Именно затова са измислени няколко степени за защита на недвижими културни ценности. Те имат някакъв временен статут, но тези статут ги защитава напълно като сгради-недвижими културни ценности".

От Министерството на културата днес започнаха проверка. Все още не е ясно дали ще има санции и кой ще ги понесе. Резултатът трябва да стане ясен до седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силистренци отбелязаха две годишнини
Силистренци отбелязаха две годишнини
Задържаха нелегални имигранти в товарен влак (СНИМКИ)
Задържаха нелегални имигранти в товарен влак (СНИМКИ)