10 месеца след трагедията на моста "Моранди" край Генуа, конструкцията беше напълно разрушена. На 14 август миналата година, при рухването на част от моста, загинаха 43-ма души. След инцидента стана ясно, че поддържащите стоманени пръти са били силно ерозирали.

За 6 секунди, след серия от контролирани експлозии, двете подпорни колони на моста "Моранди" бяха унищожени. Подготовката за операцията започна преди дни. Хиляди хора в района бяха евакуирани. На възрастните и бременните беше препоръчано още вчера да напуснат града.

В радиус от 300 метра всички пътища бяха затворени. За да се предотварати замърсяване с фини прахови частици, край моста бяха поставени водни оръдия, които обливаха отломките на моста.

Разрушаването се предаваше на живо по италианските телевизии. А вътрешният министър Матео Салвини наблюдаваше операцията от Генуа.

Мостът "Моранди" е построен през 1967 година и с годините се превърна във важна транспортна връзка. Всяка година по него преминаваха около 25 милиона превозни средства.

Според инженерните планове той трябвало да издържи 100 години. Но морският въздух и ерозията съкратиха живота на конструкцията и предизвикаха зловещото срутване.

На мястото на "Моранди" ще се появи нов мост - на известния архитект Ренцо Пиано. Новата конструкция трябва да бъде завършена следващата година. Очаква се това да бъде най-скъпият мост в Европа.

Започва контролираното взривяване на моста „Моранди“ в Генуа

Започва контролираното взривяване на моста „Моранди“ в Генуа

Тази сутрин бяха взривени два от пилоните на моста "Моранди" в Генуа. Съоръжението се срути преди почти година. Тогава загинаха 43-ма души.