НОВИНИ

Разсекретяването на доклада за КТБ няма да помогне за решаване на казуса

Разсекретяването на доклада за КТБ няма да помогне особено за решаване на темата КТБ - това заяви председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова в студиото на "Денят започва". Усилията са насочени към това да се облекчи процесът, за да могат да бъдат разпродадени активите на банката и да бъдат удовлетворени кредиторите. Според нея разсекретяването на доклада за банката не спомага особено за разрешаване на казусът КТБ.

bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 15.04.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

"Разсекретяването на доклада няма общо с продажбата на активите. Продажбата на активите е част от цялата процедура на несъстоятелност и вчера водещата новина от това, което приехме като промени в закона беше, че се разсекретява доклада, но всъщност това не беше най-важното", заяви Менда Стоянова.

Според нея това е частта, която интересува широката публика. "Другите промени са по-специализирани, но те са насочени към това да се ускори и облекчи процеса на производството на състоятелност, така че максимално по-бързо да може да се достигне до момента, в който синдиците ще продават активи вече да удовлетворяват различни кредитори. Докладът на КТБ той е окончателно разсекретен. Това няма да реши проблемите", каза още председателят на бюджетната комисия в Парламента.

Тя коментира още промените в градския транспорт в София. За нея инвестицията в метрото е огромна и е видна инвестицията в нови превозни средства. Това трябва да продължи, но всяко нещо си има цена. Според нея актуализацията на цените за градския транспорт, на винетките и въвеждане на тол такси трябва да се въвеждат постепенно.

На въпрос за какви реформи има пари в бюджета и коя реформа реално се извършва в момента, Менда Стоянова отговори, че за реформи винаги ще се намерят пари в бюджета, но важното е да има волята за такива реформи. Тя подчерта, че всички министерства трябва оптимизират работата на своите структури, така че с дадените им пари да подобрят качеството на услугите и ако е необходимо еднократно финансиране за една-две години, за да се случат истински промени, това финансиране ще се получи. Призна, че да се прави реформа не е популярно, този, който се захване с това, бива оплют и на никой от министрите не му се иска да си създава проблеми.

Председателят на бюджетната комисия коментира и предложението на Меглена Кунева за намаляване субсидиите на партиите. Според нея намаляването на субсидиите е див популизъм, икономията от това, което се предлага като намаление, е незначителна, за да има от нея ефект.

Какво каза още Менда Стоянова вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ днес няма да работи в цялата страна
КАТ днес няма да работи в цялата страна
​Жълт код за силен вятър в 14 области в Северна България
​Жълт код за силен вятър в 14 области в Северна България