НОВИНИ

Разширеният Панамски канал е готов за по-големи товарни кораби

След девет години строителни дейности разширеният Панамски канал, който официално ще бъде открит на 26 юни, е готов да приема по-големи товарни кораби, съобщи консорциумът, изпълнил проекта, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:06, 02.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
разширеният панамски канал готов големи товарни кораби

Инфраструктурата е готова за приемането на първия кораб, което показва, че функционира идеално, а ние продължаваме да изпълняваме всички задължения по договора, посочи Джузепе Куарта, главен изпълнителен директор на консорциума Grupo Unidos por el Canal - GUPC.

Направени са близо 2000 теста с над 300 различни сценария, като резултатите са показали, че Панамският канал "функционира на световно равнище".

Китайски кораб ще бъде първият, който ще мине през разширения канал на 26 юни.

Дейностите по разширяването на вековния канал, започнат от французи и довършен от САЩ, започнаха през 2007 година.

Първоначално се предвиждаше разширяването да приключи преди две години, но работата по него бе затруднена от повишаване на разходите, трудови спорове и съдебни дела.

Първоначалнят бюджет бе 5,25 милиарда долара, но се смята, че е надхвърлен с 3,4 милиарда долара.

Панамският президент Хуан Карлос Варела ще ръководи церемонията по официалното откриване на разширения канал. Поканени са 70 държавни и правителствени ръководители.

Новоразширеният 80-километров канал ще може да се използва от доста по-големи контейнеровози от типа Неопанамакс (Neopanamax) или Ню панамакс (New Panamax), които превозват през канала близо три пъти повече контейнери от сегашните тип Панамакс.

Това ще означава, че годишните приходи на канала от такси за преминаване на контейнеровозите също ще се утроят спрямо сегашните 1 милиард долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаба превенция срещу наводнения в Разградско
Слаба превенция срещу наводнения в Разградско
Днес се навършва една година от убийството на 16-годишния Георги
Днес се навършва една година от убийството на 16-годишния Георги