НОВИНИ

Разширява се протестът на личните лекари

Днес се очаква да спрат работа медици от още пет области в страната. Към протеста се присъединяват лични лекари от районите на Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 29.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

От вчера протестират техни колеги от Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. На местата, където медиците не приемат пациенти, са осигурени дежурни кабинети.

Целта на сдружението на общопрактикуващите лекари е до края на седмицата протестът да обхване цялата страна.

Личните лекари са против законовите промени, които влизат в сила от първи април и настояват да остане в сила стария рамков договор, докато не бъде подписан нов. Опасяват се, че броят на предвидените диспансерни прегледи ще бъде намален.

Смятат и че с въвеждането на пръстов идентификатор ще се извият дълги опашки пред кабинетите. Изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочвани към спешните центрове пък щяло да лиши хората от селата от адекватно обслужване.

Университетските болници и медиците от Спешна помощ вчера се разграничиха от протеста на личните лекари. Спешните медици подкрепиха здравния министър за реформите в областта на спешната помощ.

В декларация, разпространена до медиите, пък университетските болници призовават разногласията да се решават с диалог, а не с протестни действия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Кинтекс: Цялата информация е предоставена на ДАНС
Директорът на "Кинтекс": Цялата информация е предоставена на ДАНС
ПРЕНАСТРОЙВАНЕ
ПРЕНАСТРОЙВАНЕ