НОВИНИ

Разширяват понятието "закрити" помещения за пушене

Прецизира се определението за закрити места, в които важи забраната за пушене. Така ще се затегне контролът върху употребата на електронни цигари и в пристройките с найлони. Това предвиждат промени в Закона за здравето. В рамките на месец предлаганите промени трябва да преминат обществено обсъждане.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 08.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Позволено - забранено - електронните цигари, включително нагреваемите - също ще попадат под контрола на закона.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: И с тях, макар и в по-малка степен, се поглъщат вредни вещества. Навсякъде, където имаме забрани за тютюнопушене, то би трябвало да важи с всички свързани с тютюна изделия.

Собствениците на заведения хитруват, казват от Министерството на здравеопазването. Тълкуват си посвоему що е това закрито обществено място. И така се пуши къде ли не. Затова ще се прецизира дефиницията.

За закрито обществено място ще се счита всяко, което има покрив и е обградено най-малко от три страни.

Няма значение има ли прозорци или други отвори, няма значение материала на стените и покрива и дали конструкцията е постоянна или временна - забраната важи.

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Местата могат да бъдат използвани за тютюнопушене, но само където няма сервиране, където няма нормално обслужване.
Михаил Йончев: Аз съм много умерен пушач да ви кажа. В тези затворени помещения влизат само хора, които пушат. Хората, които не пушат влизат на други места. И не виждам смисъл за тази рестрикция и тази забрана.
Станислав Георгиев: От моя гледна точка като непушач със сигурност ме устройва, но със сигурност ще има доста противоречия за това нещо, защото бих казал, че в България изключително много се пуши.

Забраната ще важи с пълна сила и за наргилетата. Причината:

Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Дори когато няма никакъв тютюн в сместа, която е подготвена, фактът, че става въпрос за горене и то за непълно изгаряне на въглените установяват изследванията, че човекът пак поглъща и то немалко количество вредни вещества.

Общественото обсъждане на промените в закона ще продължи до 5 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Многонационално военно учение Платинъм Лайън 2018 се проведе в Ново село
Многонационално военно учение "Платинъм Лайън 2018" се проведе в Ново село
Около 10 милиона евро са щетите от експлозията в Болоня
Около 10 милиона евро са щетите от експлозията в Болоня