Продължават усилията на хематолозите и нефролозите да отпадне спорна методика, която не им позволява да лекуват пациентите си. Вече ви показахме, как в конфликт на интереси, експерти от здравното министерство преди три години приемат методика за субсидиране на лечебните заведения, според която кръвта на пациенти с тежки автоимунни проблеми може да се пречиства само от анестезиолози и само в реанимация. Освен че това решение крие рискове за повечето пациенти, наше разследване установи и финансови интереси и обществени поръчки за скъпи консумативи.

Повече подробности около разследването за животоспасяващия метод, можете да видите ТУК

С усложнение след трансплантация, често се налага да модулират имунната система на Калоян. Но вместо в болницата, където е пациент, се наложило процедурите да се извършват в интензивното отделение на ИСУЛ. Там пък, Калоян, който е с подтиснат имунитет, се страхува за живота си.

Калоян Димов: Там има от вътреболнични инфекции. До мен е лежал болен от менингит в кома.

Абсурд, роден от здравното министерство преди три години, което изненадващо решава да плаща за терапевтична афереза или очистване на кръвта, само ако се извършват от анестезиолози и само в интензивни отделения. Проф. Пламен Кенаров е анестезиолог и главен секретар в министерството, когато е приета спорната методика.

проф. Пламен Кенаров - нач. отделение интензивно лечение: Нямам участие. Участието ми е в това, че ректорът на МУ и академичните структури са приели тази академична програма и е предложена след това на НЗОК.

Разработването на програма за обучение от анестезиолози, няма как да оправдае окупирането на метода от тях. А аферезата дори не присъства в техния стандарт. За разлика от стандартите на нефролозите, хематолозите и невролозите. И като няма медицинска обосновка, вървим по пътя на най-големият паричен поток, към ИСУЛ. Въпреки че 8 болници имат право на финансиране, повече от половината пари отиват в Царица Йоана

БНТ: С каква апаратура работите и тя утвърдена ли е в Европа?
проф. Пламен Кенаров: Разбира се, не може да не бъде утвърдена в ЕС. Имаме в момента Бакстер, Фрезениус каби, имаме руска апаратура.

Доклад за обществена поръчка за консумативи, показва че болницата работи най-вече с руска апаратура Хемофеникс. Видно е също, че на търга се явява само един участник и болницата купува 350 наномембрани за 800 хиляди лева или по 2 400 лева едната.

БНТ: Консумативи, които са твърде скъпи?
проф. Пламен Кенаров: Навсякъде е това.
БНТ: Какъв е критерият за използване точно на такава апаратура и на тези консумативи?
проф. Пламен Кенаров: Тази апаратура, руската използва по-евтини консумативи

Само че на пазара избраните наномембрани за плазмафереза са най-скъпите. Още повече до излизане на спорната методика, нефрологията в ИСУЛ е купувала сетове за плазмафереза драстично по-евтино

БНТ: Каква е цената на консумативите?
Елка Бързакова - представител на фирма за апаратура и консумативи за афереза: Към 110 лева с ДДС. Но не инвестираме в нищо друго свързано с т. нар корупционни практики
проф. Пламен Кенаров: Моето участие е да се гарантира живота на болните, тъй като това е инвазивен метод, това не е хапче, което да се пие
БНТ: А в реанимация той не е ли по-застрашен? проф. Пламен Кенаров: Напротив, напротив, точно там се дава гаранция

Но Калоян и неговите лекари, смятат че разходките до интензивно отделение застрашават живота му.

доц. Георги Арнаудов - зав. отделение по трансплантация: Не виждам никакъв смисъл имунокомпрометирани пациенти, които са нашите трансплантирани да бъдат вкарани в отделение, където рискът от инфекции е много голям.

В здравното министерство имат десетки писма с аргументи и молби да се коригира административния абсурд. ~ Анестезиологът и бивш министър Петър Москов, който е подписал методиката, отказва да обоснове подписа си. Същите въпроси се опитахме да зададем многократно и на следващият екип - министър и зам министър, ~ също анестезиолози. И~ те избраха~ да мълчат. Сагашното ръководство все пак има заявка, че ще се разработва нова методика за субсидиране на всички дейности. Включително и за терапевтичната афереза.

Първа част на разследването за административните ограничения в лечението на пациенти с афереза можете да видите ТУК