НОВИНИ

Разследване на прокуратурата за злоупотреби с лекарства в онкологията в София

Прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на шефа на онкологията в София Валентин Ангелов. Разследват се щети за болницата за близо 2 милиона лева. Разследването е започнало през 2015 година по сигнал на ДАНС. Шефът на онкологията е с мярка за неотклонение "подписка". Няма какъвто и да е проблем според нашето разследване и експертизите по самото провеждането на процедурите по обществените поръчки. Установено е обаче, че при изпълнението на тези договори, които са сключени след провеждането на законни иначе обществени поръчки, има разхищение на средства на болницата.

Милена Кирова
от Милена Кирова Пенка Ангелова
20:03, 25.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

След 2 години разследване прокуратурата обвини директора на онкологията - д-р Валентин Ангелов в безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на над милион и 900 хиляди лева.

Според държавното обвинение, Ангелов е допуснал фрапиращо нарушение - доставки на лекарства с изтекъл срок на годност и други с изтичащ такъв. Kато при втория случай доставчикът дължи неустойка на болницата. Такава обаче не е събрана.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Установено е, че Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи препарати в една процедура - на различни цени с различни доставчици. Плащани са лекарствени продукти на цена по-висока от договорената и от посочената като пределна в позитивния лекарствен списък и цената, която плаща касата.

За момента не е установена близост на Ангелов с някоя от фирмите доставчици, нито са открити и данни да се е облагодетелствал. Разследва се и в тази посока. Прокуратурата считат, че може да се съберат доказателства и за други длъжностни лица от болницата с отношение по случая. Разпитвани са и пациенти.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Разпитвани са затова дали са получили лечение, дали са посетили болницата, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати, колко дни са престояли по пътеката в болничното заведение. За нас е важно да установим капацитета, с който разполага болничното заведение - дали е бил надвишен чисто документално.

До момента не е разследвано дали са давани лекарства с изтекъл срок на онкоболните. Предстоят разпити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър Николай Петров ще приеме оставката на шефа на онкологията
Здравният министър Николай Петров ще приеме оставката на шефа на онкологията
Тротоари в квартал Гоце Делчев са превърнати в паркинги
Тротоари в квартал "Гоце Делчев" са превърнати в паркинги